Trenutno se predvaja:
4. junij 2019 ob 11:56 Novice

Koper bo dobil novo kopališče

Sedanji skalomet med izlivom Badaševice in Žusterno bo občina preuredila, da bo primeren za kopanje. Prenovo, vredno 4 milijone evrov, bodo zaključili do leta 2021.
Radio Koper
Na skalah bo kopanje po preureditvi bolj prijazno. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Prostor ob obalni cesti je zdaj degradiran, predstavlja pa velik potencial za rabo morja in prostora, so prepričani na občini, kjer so pri uresničevanju uporabili načrt za nikoli uresničeno marino. Projekt, ki ga je že potrdil občinski svet, imenujejo revitalizacija dela obale od izliva Badaševice do Žusterne. S prenovo bodo uredili dostope do morja, zelene površine, povezavo med pešpotjo in skalometom ter urbano opremo. Vodja službe za investicije Petar Ziraldo pojasnjuje, da se je prva etapa prenove, to je ureditev meteornega kanala, zaključila

"Druga podetapa predvideva ureditev kanala in izvedbo nasipa do kote 0.5 metra nadmorske višine. Po posedanju in konsolidaciji, ki bo trajala pol leta, bo sledila zaključna etapa - zunanja ureditev, postavitev urbane opreme, hortikulturna ureditev in ureditev dostopov do morja."

Na tem območju je od nekdaj veliko izpustov meteornih voda, prav to bo občina uredila. Agencija za okolje monitoringa kopalnih voda tam še ni opravljala. Kot predvideva Ziraldo, pa so oz. bodo kopalne vode primerne.

"Monitoring se izvaja v Žusterni, le nekaj metrov stran od tega območja, ki ga urejamo, in kaže, da so kopalne vode primerne za kopanje."

Agencija za okolje je pred tremi leti izdala mnenje, da ni potrebno izvesti presoje vplivov na okolje ali pridobiti okoljevarstvenega soglasja. Na Zavodu za varstvo narave pa smo izvedeli, da še vedno pričakujejo pojasnila oz. sestanek na občini. Skalomet, ki je dolg okoli 600 metrov, bodo preurediti z nasutjem materiala, ki ga bodo izkopali pri gradnje podzemne garaže na Muzejskem trgu.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki