Trenutno se predvaja:
29. maj 2017 ob 19:50 Novice

Koprska občina bo izpodbijala okoljevarstveno soglasje za 1. pomol

Občinski svet je na izredni seji podprl stališče župana Borisa Popoviča.
Pred Pretorsko palačo, v kateri je zasedal občinski svet, so se zbrali številni delavci Luke Koper. Foto: Evgenija Carl, TV Koper-Capodistria
Pred Pretorsko palačo, v kateri je zasedal občinski svet, so se zbrali številni delavci Luke Koper. Foto: Evgenija Carl, TV Koper-Capodistria

Mestna občina Koper bo izpodbijala okoljevarstveno soglasje, ki ga je Luka Koper dobila za podaljšanje prvega pomola. Predstavniki koprskega pristaniškega podjetja, ki so svetnikom na včerajšnji izredni seji o razvoju pristanišča z vidika lokalne skupnosti pojasnjevali pomen tega razvojnega projekta, so sejo zapustili še pred glasovanjem o sklepih, in sicer takoj, ko je bilo jasno, da vodstvo občine in njene strokovne službe ne upoštevajo njihovih argumentov.

Koprski občinski svet je s prepričljivo večino sprejel sklep, da podpira uravnotežen razvoj koprskega pristanišča in pričakuje, da bo Luka Koper kot upravljavka predhodno predstavila mestni občini projekt podaljšanja prvega pomola in vse druge naložbene projekte. V Luki so želeli drugačno odločitev; občino so pozvali, naj ne izpodbija okoljevarstvenega soglasja. Njihova želja ni bila uslišana. Zakaj ne, pojasnjuje Georgi Bangiev z urada za okolje in prostor: "Ugotavljamo, da zadeve niso narejene v skladu s predpisi, zato izvajamo zdaj ta preizkus v okviru pritožbe."

Predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Luke Koper, Mladen Jovičić, ne razume, zakaj občina blokira Lukine projekte, če pa je občinska predstavnica v nadzornem svetu glasovala zanje: "Če bi hotela, bi občina Koper v postopku izdajanja okoljevarstvenega soglasja lahko te stvari uredila. Nejasno je, zakaj je čakala, da ARSO izda okoljevarstveno dovoljenje, in potem napovedala, da se bo pritožila, in s tem za kdove ve koliko časa ustavila projekt podaljšanja prvega pomola."

Luka se je z njim prijavila za evropski denar, ki je zdaj vprašljiv. Koprski župan Boris Popovič zagotavlja, da na občini niso vnaprej proti podaljšanju pomola in poziva k čimprejšnjim pogovorom. Proti vodstvu Luke nima nič, a dodaja: "Oni lahko ne marajo tega župana in vodstva občine Koper. To je pač tako, in prav je, da se z njim skušajo dogovoriti. In na naslednjih volitvah naj poskusijo zamenjati to vodstvo, tako kot bom tudi jaz skušal, kolikor bo v moji moči, da zamenjam to upravo, čim prej."

Skupščina Luke Koper bo konec junija, na njej pa bodo delničarji odločali tudi o novih članih nadzornega sveta, kar odpira pot morebitni zamenjavi na čelu Luke Koper.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki