Trenutno se predvaja:
19. februar 2021 ob 08:30 Novice

Koprski mestni svet še ne bo razpisal referenduma o centralnem parku Koper

Koprski mestni svet še ne bo razpisal referenduma o centralnem parku Koper, čeprav je pobudnik Boris Popovič zbral dovolj potrebnih podpisov.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Na izredni seji so namreč župana Aleša Bržana pooblastili, da se še enkrat obrne na Ustavno sodišče, ki naj presodi o ustavnosti in zakonitosti vsebine za razpis referenduma. Nedavno je podobno pobudo zavrglo, ker potrebnih podpisov pobudnik še ni zbral.

Z razumevanjem gradiva so imeli težave tudi nekateri svetniki. O babilonski zmešnjavi je govoril Marjan Križman:
"Zakaj moramo ponovno vlagati isto vprašanje na ustavno sodišče? Če sem prav razumel, smo prvo vprašanje postavili prezgodaj, ker so postopki še tekli."

Boris Popovič je uspel zbrati dovolj podpisov za razpis referenduma, zato se mu zdi poteza župana in občinskega sveta nepotrebna.
"Zakaj greste še enkrat na ustavno sodišče, saj ste videli, kako smo pridobili podpise. Vi ste mislili, da jih ne bomo. Bojite se glasu ljudstva, ki je jasno, da si gradnje tam ne želi."

Govor je o gradnji na zasebnih zemljiščih, ki jih je Popovič kot župan najprej namenil gradnji stanovanj, čez nekaj let pa je občina lastniku Milanu Mandariću to preprečila tako, da je sprejela prostorski načrt, da bo tam mestni park. Bržan želi od ustavnih sodnikov slišati, ali je vsebina zahteve zakonita:

"Ne pričakujem odgovora za ali proti. Ne želim pa spravljati naših občanov v situacijo, da odločajo o nečem, kar je mogoče nezakonito."

Ustavni sodniki imajo v predalih že dve leti tudi Mandarićevo pobudo za oceno zakonitosti Popovičevega prostorskega načrta za mestni park. Bržan je v izogib tožbam z lastniki sklenil sporazum.

Gordijski vozel torej, od katerega imajo trenutno koristi le odvetniki, ki pišejo pobude in zahteve.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki