Trenutno se predvaja:
16. marec 2020 ob 08:11 Novice

Koronavirus ustavil javno življenje

Vlada nadaljuje s sprejemanjem številnih ukrepov za zajezitev širitve koronavirusa, med drugim so prepovedali kakršnokoli organizirano varstvo otrok in napovedali zaustavitev letalskega prometa. Javno življenje se je skorajda že ustavilo.
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

V veljavi je začasna prepoved in omejitve javnega prevoza potnikov v Sloveniji zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa. Javni prevoz je začasno prepovedan od polnoči. Taksiji bodo lahko vozili, vendar bodo morali vozniki pred vstopo m novega potnika vozilo razkužiti.

Od polnoči velja prepoved neposredne prodaje blaga in storitev. Med drugim velja za nastanitvene, gostinske, velnes, športno-rekreacijske, kulturne, frizerske in kozmetične storitve. Odprte pa ostajajo prodajalne z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike. Bodo pa omejili število ljudi, ki so lahko naenkrat v prostoru.

Z odlokom je prepovedano organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivneje prav preko najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje, so sporočili z ministrstva za izobraževanje. Premier Janez Janša in ministrica Simona Kustec pozivata k medsebojni pomoči pri varstvu na domu.

Civilna zaščita novogoriške občine je vzpostavila telefonsko številko za vse, ki ne smejo zapustiti stanovnaja ali se ne morejo oskrbovati sam. Za pomoč bo mogoče zaprositi vsak dan, tudi ob sobotah in nedeljah, med 8.00 in 15.00. Klicni center mestna občina organizira skupaj z Občino Brda, zato bodo nanjo lahko klicali občani obeh občin. Številka je 05/33 50 107

Dopoldan se je sestal regijski štab civilne zaščite štirih obalnih občin. Dogovorili so se o podpori zdravstvenim in občinskih ustanovam, da bodo te lahko pomagale vsem, ki so sami. Danes občine še zbirajo podatke, koliko je takšnih oseb, ki bi jim lahko pomagali tudi prostovoljci. Poveljnik Civilne zaščite obalne regije Rok Kamenšek poziva prostovoljce, da se oglasijo na 05 6684 220

Mestna občina Koper in Vrtec Koper od danes usklajujeta potrebe po varstvu na domu za vse starše, ki so zaposleni v sektorju kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti. Starši lahko za dodatne informacije pokličejo na telefonsko številko 030 370 596, in sicer vsak delavnik, med 9. in 17. uro.

V času prepovedi izvajanja javnega prevoza bo koprska občina s štirimi službenimi vozili okrepila socialni program spremstva in pomoči starostnikom pri posameznih opravilih. Za vse informacije se obrnite na 030 710 007.

V Občini Piran so določili telefonsko številko 05/67 12 300 (Center za socialno delo Južna Primorska, Enota Piran) za občane, ki zaradi okužbe ne smejo zapustiti stanovanja in se sami ne morejo oskrbovati preko pomoči sorodnikov, prijateljev, znancev ali spletnega naročanja in dostave pri trgovskih podjetjih. Za slednje bo organizirana preskrba z najnujnejšo hrano, higienskimi pripomočki in zdravili.

Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je napovedal, da se bo jutri ustavil tudi letalski promet. Omejitev bodo uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet, da se lahko nekatera letala še vrnejo domov. Po besedah Kacina si prizadevajo oz. iščejo možnosti, da bi reševali posamezne državljane, če bi bilo treba, da jih gredo kam iskati.

Pristojni so se medtem odločili, da vstopne točke, na katerih so sedaj jemali brise za testiranje, spreminjajo v ambulante za obravnavo bolnikov s covid-19, je pojasnila infektologinja Bojana Beović. Po njenih besedah je sicer pri treh bolnikih s koronavirusom stanje zelo resno in so resno ogroženi.

Za nekaj pozitivnih trenutkov pa so poskrbeli slovenski glasbeniki, ki so sinoči ob 18. uri z balkonov in oken zaigrali na inštrumente.

STA, Radio Koper


Zadnji prispevki