Trenutno se predvaja:
24. oktober 2019 ob 13:44 Novice

Kostanje zredčili vreme in bolezni

Letošnja letina kostanja je, zaradi vremenskih razmer in posledično slabe oplodnje, količinsko borna, kakovost pa je razmeroma dobra. Pojavila se je tudi nova bolezen - rjavenje plodov.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na goriškem območju, kjer kostanj domuje od nekdaj, je po ocenah približno 70 hektarov kostanjevih nasadov, od tega 20 intenzivnih. Letošnja letina je bila borna, pove pridelovalec Anton Peršič, ki goji vitovski maron:

"Ko je kostanj rabil vlago, te ni bilo. Zato je letošnja letina zelo slaba."

So pa kostanji še vedno na udaru bolezni. Kostanjev rak, ki se je pojavil v petdesetih letih prejšnjega stoletja in precej zredčil nasade, je še vedno prisoten. Specialistka za varstvo rastlin, Mojca Rot:

"Ta bolezen je v nasadih še vedno prisotna. Občutljivi so zlasti kostanji v svojem mladostnem obdobju, to je v prvih desetih letih rasti. Zelo pomembno je, da je takrat oskrba intenzivna, da je pokošeno, da nima konkurence z drugim drevjem, da so nasadi zračni, da je svetloba, da ni poškodb."

Varstva pred rakom ni. Kostanjevo šiškarico, ki se je pojavila pred 15 leti in pred šestimi leti dosegla svoj vrhunec, so z vnosov kitajske osice uspeli ne le zajeziti, ampak skoraj že iztrebiti.

"Lahko rečemo, da je bil vnos naravnega sovražnika kostanjeve šiškarice prava odločitev. Ni bil pa razlog za uspeh samo vnos, ampak tudi sama naravna širitev tega koristnega organizma, ki prihaja iz Italije, kjer so to počeli že veliko pred nami."

A pojavila se je nova glivična bolezen kostanja, in sicer rjavenje plodov, ki se je po vsej verjetnosti širil s kostanjevo šiškarico. Nasadi kostanjev so tako še vedno ogroženi, še posebno, ker vemo, da pride v polno rodno dobo šele po 25 letih.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki