Trenutno se predvaja:
30. december 2019 ob 10:31 Novice

Leto 2019 je bilo za zdravstvene ustanove v Istri prelomno

V prihodnjih dneh si bomo pogosto voščili in zaželeli veliko zdravja! To pa je pogosto odvisno predvsem od zdravstvenega sistema. Kaj se je na področju zdravstva zgodilo v letu, ki jemlje slovo?
Od srede naprej bodo morali vsi družinski zdravniki in pediatri izdajati elektronske bolniške liste; v prehodnem obdobju do prvega februarja tudi še običajne zelene obrazce, po tem datumu pa ob morebitni bolniški odsotnosti pri zdravniku ne boste več prejeli papirja, ki bi ga morali odnesti delodajalcu.
Od srede naprej bodo morali vsi družinski zdravniki in pediatri izdajati elektronske bolniške liste; v prehodnem obdobju do prvega februarja tudi še običajne zelene obrazce, po tem datumu pa ob morebitni bolniški odsotnosti pri zdravniku ne boste več prejeli papirja, ki bi ga morali odnesti delodajalcu.

Leto 2019 so zaznamovali sprejetje normativov iz Modre knjige in pravilnika o poklicnih kompetencah zaposlenih v zdravstveni negi. Dobili smo novega ministra za zdravje Aleša Šabedra. Na Primorskem izpostavljamo tudi uradni začetek sodelovanja med urgentnimi službami iz Slovenije in Hrvaške ter odprtje heliporta v Izoli. Največji izziv, ki ga predvsem bolnišnice s seboj nesejo v leto pred nami, je izgubljanje kadra v zdravstveni negi.

Radvoj Nardin, ki je poleti začel drugi direktorski mandat v Splošni bolnišnici Izola, je oktobra stopil še v čevlje prvega moža v šempetrski bolnišnici. Reorganizacija in optimizacija sta neizbežni, denarja ni skoraj niti za elektriko, je napovedal in tako tudi mamografa še ne bo. In če delo v Izoli že močno krojijo odhodi medicinskih sester, jih bodo v Šempetru morali odpuščati. V Izoli sicer po uspehih v minulih letih izziv postaja ohranjanje stabilnosti poslovanja. Kljub temu se naložbam ne bodo odrekli. Med njimi sta premeščanje radiološke dejavnosti in izgradnja hemodialize.

Bolnišnica v Sežani je poleti dobila sodoben oddelek za medicinsko rehabilitacijo, energetsko so obnovili enoto dialize. Ortopedska bolnišnica Valdoltra je po več letih čakanja dobila odgovor o statusu klinike. Komisija je vlogo zavrnila. Zmanjkalo je nekaj točk od skupno možnih 14 tisoč. Najtežji posegi, ki jih opravljajo, včasih tudi edini v državi, tako ostajajo bistveno manj plačani.

V Zdravstvenih domovih se v tem času spoznavajo z novim sistemom elektronskih bolniških listin. Pomanjkanje družinskih zdravnikov pa jim je že dolgo znano. Dodatni denar ne bo rešil težav, opozarjajo. Treba je odpirati programe, podpirati specializacije in nehati z nalaganjem administrativnih nalog. V Kopru je glas za enoten zdravstveni dom ob nedavnem odprtju prostorov za razvojne ambulante, prvič javno izpostavil tudi župan.

V Luciji po 40-ih letih gradijo sodoben in energetsko skoraj nič potraten nov zdravstveni dom. Občina Piran zagotavlja, da bo kljub povišani ceni gradnje, denarja dovolj. Letos se je prvič zgodilo tudi to, da so bili mestni sveti vseh istrskih občin soglasni pri imenovanju direktorice Obalnih lekarn, ki je po 9-ih letih tako dobila polna pooblastila.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki