Trenutno se predvaja:
23. marec 2017 ob 14:33 Novice

Luka Koper išče izvajalca, ki bo zgradil nov vhod v pristanišče

Luka je že leta 2007 pridobila gradbeno dovoljenje za navezavo pristanišča iz srminske strani. A takrat zaradi nerešenih lastniških razmerij vhoda ni bilo mogoče zgraditi.
Luka Koper, nov vhod v pristanišče
V Luki Koper ocenjujejo, da bi lahko serminski vhod dokončali do konca leta. Poleg tega so poiskali tudi novo, alternativno rešitev za postavitev drugega dodatnega kamionskega vhoda. Foto: Luka Koper

Uprava je zdaj odločitev sprejela na podlagi zagotovila po nedavnem sestanku med predstavniki občine Ankaran in ministrstva za infrastrukturo, da bodo vpletene strani do poletja rešile vprašanje lastništva. V Luki ocenjujejo, da bi lahko vhod dokončali do konca leta. Predlagali pa so tudi alternativen vhod pri kompostarni ob ankaranski vpadnici. Za izvedbo potrebujejo stavbno pravico države in dovoljenje mestne občine Koper.

V Luki Koper ocenjujejo, da gre za rešitev, ki je izvedljiva iz več razlogov:

- zemljišče je v celoti v lasti države in ni obremenjeno z lastniškim sporom med državo in koprsko občino kot v primeru zemljišč ob krožišču,

- projekt je tehnično enostavno izvedljiv,

- projekt je finančno sprejemljiv (podobna vrednost kot pri prvi rešitvi),

- vhod omogoča navezavo na prometne poti znotraj pristanišča in lahko razbremeni obstoječ vhod za 40 do 60 odstotkov.

Luka je s to rešitvijo že seznanila ministrstvo za infrastrukturo in mestno občino Koper. Za izvedbo namreč potrebujejo stavbno pravico lastnika (države), ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja, ter dovoljenje mestne občine Koper za navezavo na ankaransko štiripasovnico. V kolikor bo mnenje občine in države pozitivno, bodo projekt uvrstili tudi v program razvoja pristanišča, ki ga mora potrditi vlada.

Spletno uredništvo


Zadnji prispevki