Trenutno se predvaja:
18. junij 2019 ob 11:17 Novice

Luka Koper je izbrala agencije za posredovanje dela

V koprskem pristanišču bo delalo 346 agencijskih delavcev. Nadomestili bodo delovno silo Izvajalcev pristaniških storitev.
Radio Koper/Tjaša Škameprle|
V Luki Koper bodo po novem štiri agencije namesto razvpitih IPS. Nekatere še iščejo delavce. Foto: Radio Koper/Tjaša Škameprle

Po večmesečnem dialogu s sprva izbranimi agencijami je uprava Luke Koper izbrala štiri, ki bodo nadomestile sedanji sistem IPS-ov v pristanišču. S pomembno razliko. Agencijski delavci bodo za delo plačani toliko, kot tisti, zaposleni v Luki.

Dve izbrani agenciji sta večji - Adecco in Kariera, dve lokalni: No problem, s sedežem na Škofijah in T-MOMO. Slednji se je uspel kljub številnim nepravilnostim v preteklosti preoblikovati iz IPS-a v agencijo. Odločitev Luke sicer še ni pravnomočna, saj se lahko neizbrani ponudniki pritožijo.

Sodeč po oglasih Adecco še nima dovolj ustreznega kadra. Med drugim išče voznike tovornih vozil, delovodje, luške transportne delavce. Pred dnevi so pred vhodom v pristanišče delavcem, ki delajo še pri IPS-jih delili letake. Ko bo odločitev pravnomočna, bodo lahko v Luki začeli podpisovati pogodbe. Zdaj še ni znano, kdaj bodo prekinili sodelovanje s podjetji IPS. Luka pa je le začela uresničevati tudi tretji steber novega modela, išče namreč zunanja pogodbena podjetja za pretovor avtomobilov.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki