Trenutno se predvaja:
9. oktober 2017 ob 17:40 Novice

Marušiča na sodišče privedla policija

Na okrajnem sodišču v Kopru so po več neuspelih poskusih začeli sojenje rektorju primorske univerze.
false
Rektorja Univerze na Primorskem Dragana Marušiča in odvetnika Velimirja Cugmasa so na sodišče privedli policisti. Foto: Eugenija Carl

Na okrajnem sodišču v Kopru se je po več neuspelih poskusih danes vendarle začelo sojenje zaradi domnevno sporne pogodbe o pravnem svetovanju. Sojenje bi se moralo začeti že pred letom dni, a obtoženih na naroke ni bilo. Po mnenju tožilke sta se izogibala postopku, zato je predlagala prisilno privedbo. Sodnica je zavrgla tudi njuno zahtevo po njeni izločitvi in izločitvi dokazov.

Obtožnica rektorju Univerze na Primorskem Draganu Marušiču in odvetniku Velimirju Cugmasu očita zlorabo položaja in pomoči pri zlorabi položaja pri sklepanju pogodbe o pravnem svetovanju. Po mnenju tožilke Polone Veberič je Marušič zlorabil uradni položaj, ker je z odvetnikom Cugmasom brez javnega razpisa marca 2012 sklenil pogodbo o pravnem svetovanju za primorsko univerzo, odvetnik pa naj bi ga k temu kaznivemu dejanju napeljal. Cugmas naj bi na ta način pridobil 94 tisoč evrov premoženjske koristi, je navedla tožilka.

Prvoobtoženi Marušič se danes ni zagovarjal. Njegov zastopnik Milan Krstič je opozoril, da obtožni predlog nima ne pravne ne dejanske podlage v dejstvih. Obenem je prepričan, da je bila prisilna privedba nezakonita, saj se Marušič po njegovem glavni obravnavi ni izmikal: "Nikoli se ni izmikal. Zadnji dve obravnavi je sodišče samo preložilo, preklicalo. On bi prišel na ti obravnavi, vendar sta bili preklicani. Očitno se vrši nek pritisk na sodišče, da se zadeve na ta način delajo in da zakon ni več pomemben."

Tudi odvetnik Cugmas meni, da so ga nezakonito prisilno privedli na sodišče, saj do zdaj, kot trdi, osebno ni dobil nobenega vabila na glavno obravnavo. Sodni postopek zoper njega in Marušiča čuti kot psihično nasilje nad njima, je dejal, obtožni predlog pa je po njegovem neutemeljen in nerazumljiv. Pojasnil je, da sta z Maršičem sklenila zgolj aneks k pogodbi o pravnem svetovanju univerzi, ki jo je Cugmas leta 2009 podpisal z rektorjem Dragom Bohincem. Zato meni, da ni šlo za sklenitev novega posla, ki bi zahteval javni razpis, kot trdi tožilka.

Predlagal je tudi zaslišanje državne tožilke, saj naj bi mu lani v enem od neformalnih pogovorov dejala, da bo ovadbo o tem primeru zavrgla, nato pa tega ni naredila. Tožilka je zanikala Cugmasove navedbe. Dejala naj bi mu le, da bo zadevo rešila. Sicer drži, da so njena razmišljanja pred letom dni šla v drugo smer, je pojasnila, a je obtožni predlog vložila na osnovi utemeljenega suma o kaznivem dejanju. Za nadaljevanje glavne obravnave pa je sodnica Černetova danes razpisala mesečne naroke vse do začetka februarja prihodnje leto.

Prispevek Lee Širok:


Zadnji prispevki