Trenutno se predvaja:
18. avgust 2017 ob 07:44 Novice

Medtem ko morajo nekateri rušiti, sodnica na kmetijski zemlji zgradila hišo

Piranska sodnica in njen mož si že leta zaman prizadevata za legalizacijo svojega doma. Dvojna merila Sklada kmetijskih zemljišč.
false
Na Skladu kmetijskih zemljišč so že pred šestimi leti ugotovili, da kmetijskem zemljišču v Vinjolah stoji stanovanjska hiša brez potrebnih soglasij. A se od takrat še ni zgodilo nič. Foto: Google Street View

Javnosti so mediji razkrili še en primer domnevno nedovoljene gradnje v piranski občini. Na kmetijskem zemljišču, ki ga upravlja Sklad kmetijskih zemljišč, sta lastnika pred desetletjema brez soglasij zgradila stanovanjsko hišo. Sklad je gradbeno inšpekcijo pozval k ukrepanju, a se v šestih letih ni zgodilo nič, pogodbe z zakupnikoma pa tudi ni prekinil. Kršitelja, ki so jima zavrnili podelitev stavbne pravice za hišo, medtem redno plačujeta zakupnino.

Na kmetijskem zemljišču v Vinjolah stoji stanovanjska hiša. Brez potrebnih soglasij, so pred šestimi leti ugotovili na Skladu kmetijskih zemljišč, pravi Alenka Maček Berger, vodja pravnih zadev. "Ker je ugotovil, da je na zemljišču postavljen stanovanjski objekt, za kar soglasje s strani sklada ni bilo izdano in to ni niti mogoče, saj gre za kmetijsko zemljišče, je Sklad podal prijavo na inšpekcijo. Sklad ni dobil nobenega odgovora ali povratne informacije."

Nam so z Inšpektorata odgovorili: postopek še ni bil uveden. Prijava predstavlja le indic, primerov je veliko. Gre za primer hiše, zgrajene pred letom 92, ki ni prioritetna. Sklad, pravijo, ima vse možnosti, da pogodbo, če ugotovi kršitve, prekine sam. Na Skladu pa presenetljiv odgovor: »Če je znano, kdo je zakupnik, lahko inšpekcija identificira, zoper katero osebo je potrebno sprožiti postopke. Prekinitev pogodbe lahko kvečjemu zadevo oteži, ne pa olajša.«

Sklad torej ne prekine pogodbe, inšpekcija računa na dobrega gospodarja, sklad pa vrača žogico: »Sklad bi vsekakor pričakoval od inšpekcije, da bi začela postopek preverjanja te gradnje na kmetijskem zemljišču

Skladova dvojna merila

Sklad kot kaže nima za vse enakih vatlov. Pred leti so v množični akciji v Izoli zakupnikom pisno zagrozili s prekinitvijo pogodb, če nedovoljenih lop ne bodo porušili. Ob oljčniku na Baredih so inšpektorji na predlog Sklada tudi izvedli rušenje manjše hiške.

Hiša v Vinjolah je v lasti sodnice piranskega sodišča, zato smo na Sodni svet poslali vprašanje, ali so že preverili, ali s svojim ravnanjem krši kodeks sodniške etike. Odgovorili so nam, da bodo v zvezi z navedenim primerom ukrepali v skladu s Poslovnikom Sodnega sveta: "To pomeni, da moramo najprej od sodnice pridobiti pisno pojasnilo in opraviti ustrezne poizvedbe. Po pridobitvi mnenja in informacij bomo ukrepali v skladu s pristojnostmi Sodnega sveta. Zadevo bomo uvrstili na dnevni red seje Sodnega sveta takoj ko bodo za to izpolnjeni pogoji, predvidoma 31. 8. 2017 ali 14. 9. 2017," je zapisala podpredsednica Sodnega sveta Jana Petrič.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki