Trenutno se predvaja:
29. oktober 2018 ob 08:06 Novice

Minister Leben napovedal odstranitev vseh plovil iz Jernejevega kanala

Okoljsko ministrstvo bo do konca januarja iz Jernejevega kanala odstranilo vseh 25 potopljenih plovil na stroške ministrstva, je ob obisku v Seči napovedal minister Jure Leben.
Okoljsko ministrstvo bo v Jernejevem kanalu do konca januarja na lastne stroške odstranilo 25 potopljenih plovil. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Temu bodo sledili inšpekcijski postopki nad okrog 300 privezanimi plovili in nato še nad tistimi, ki bodo vplula ali izplula iz Jernejevega kanala. Po ocenah Lebna bo do prihodnjega poletja glede ilegalne marine na delu slovenske obale ob zaščitenih Sečoveljskih solinah, že viden napredek.

Večina lastnikov potopljenih plovil v Jernejevem kanalu je znanih. Do konca decembra bodo imeli rok, da jih odstranijo sami. Konec januarja pa bo za odstranitev vseh preostalih potopljenih plovil poskrbelo ministrstvo za okolje, je povedal minister Jure Leben.

»Vse to bomo odstranili na lastne stroške. Od znanih lastnikov pa bomo stroške potem terjali nazaj.«

Cenitev in natančen popis potopljenih plovil bo Direkcija za vode opravila novembra, pojasnjuje direktor direkcije Tomaž Prohinar.

»Zato da se izognemo kasnejšim morebitnim odškodninskim zahtevkom, če bi se pojavili eventualni lastniki.«

Novembra bo pripravljen tudi načrt in poziv lastnikom, naj odstranijo vsa mirujoča plovila, še pojasnjuje minister.

»To pomeni, da so privezana in se ne uporabljajo. Nato pa v tretjem koraku še za vsa plovila, ki vplujejo in izplujejo iz tega kanala. Mi moramo red vzpostaviti.«

Pri tem računajo na aktivno sodelovanje lokalne skupnosti. Do poletja naj bi bile razmere v Jernejevem kanalu tako že bistveno drugačne. To bo pogoj, da bodo lahko začeli uresničevati načrte občine za gradnjo pristanišča Seča in ureditev celotnega degradiranega območja.

»Da bi ga uredili prijazno turistom in da bi od njega kaj več imeli kot zdaj, ko imamo ilegalno marino,« dodaja Leben.

Država je odstranitev plovil iz Jernejevega kanala obljubila pred 15-imi leti. Ker se od takrat ni nič zgodilo, se je minister v imenu države opravičil lokalni skupnosti. Povejmo še, da je piranska občina po lanskoletnem negativnem mnenju računskega sodišča o upravljanju kanala in skladno s svojimi pristojnostmi lani odstranila razpadajoča plovila na kopnem.

Lea Širok


Zadnji prispevki