Trenutno se predvaja:
11. april 2019 ob 14:36Novice

Minister: Lipica ne more biti dom za ostarele konje

Po poškodovanih konjih je v teh dneh odjeknila še informacija, da bo Kobilarna Lipica oziroma država, ki je lastnica lipicancev, čredo zmanjšala s 406 na 255 živali. Včeraj je Lipico obiskal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.
Promocijsko gradivo/Kobilarna Lipica|
95 lipiških konj bodo podarili, 56 pa prodali. Foto: Kobilarna Lipica

Civilna pobuda Za Lipico že dlje časa opozarja na nestrokovno vodenje kobilarne in rušenje tradicionalne lipiške jahalne šole. Z njenimi predstavniki se je na dolgem in precej vročem sestanku ob včerajšnjiem obisku sešel tudi minister Počivalšek. Predstavnik civilne pobude Marjan Suša je med sestankom povedal, da si želijo ...

"... da bi vendarle našli nek skupni imenovalec v prid razvoja Lipice. Tudi minister je naklonjen temu, istočasno pa ugotavljam, da smo pri številnih, ne samo podrobnostih, ampak ključnih zadevah precej narazen."

Dogovorili, so se, da bodo preverili, ali so informacije o opuščanju klasične lipiške šole dresurnega jahanja resnične. Minister Zdravko Počivalšek, ki vodstvu kobilarne popolnoma zaupa, saj se kažejo pozitivni rezultati poslovanja, pravi, da bodo čredo zmanjšali, ker jo morajo pomladiti.

"Da se bomo v Lipici ukvarjali poleg ostalega tudi s trženjem mlajšega dela črede. Ne more pa biti Lipica v enem delu muzejski primerek in dom za ostarele konje."

Vodja konjereje in konjeništva Klemen Turk je poudaril, da bodo čredo zmanjšali na račun konj, ki za kobilarno niso več uporabni. "Da naredimo prostor za nove generacije, da lahko povečamo pripust in vodimo boljšo selekcijo in s tem imamo boljšo plemensko čredo."

Zatrdil je, da se vsi poškodovani konji dobro počutijo. Podpredsednik Združenja rejcev lipicancev Miha Tavčar je glede poškodb povedal: "Nič nenavadnega ni in velikokrat pride do fizičnega spopada. Vsak v čredi mora vzpostaviti neko hierarhijo."

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je med nadzorom ugotovila, da je konec marca prišlo do agresivnih napadov med lipicanci, opozarja, da je skrbnik v skladu z zakonom dolžan poskrbeti za ločeno nastanitev nezdružljivih živali in preprečiti nepotrebno trpljenje. Predvideti bi moral tudi borbe na račun vzpostavljanja hierarhije. Ker se to ni zgodilo, bodo uvedli prekrškovni postopek proti odgovorni osebi, z nadzorom pa bodo nadaljevali.

Sabrina Mulec


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki