Trenutno se predvaja:
4. marec 2019 ob 10:06Novice

Ministrstvo za delo letos kupuje več kot 4.100 ton hrane za ogrožene

Za nabavo bodo odšteli skoraj 3,2 milijona evrov. Živila bosta prosilcem razdelila Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas, blago pa bo dobavljeno v treh terminih. Na sežanskem Rdečem križu imajo za hrano le eno improvizirano skladišče.
BoBo|Pod pragom revščine je po podatkih Eurostata za leto 2016 v državah članicah EU živelo 17,3 odstotka ali približno 87 milijonov ljudi.
Večino denarja za nakup zagotavlja evropski sklad za pomoč najbolj ogroženim. Foto: BoBo

Nakup sestavlja več kot 520 tisoč kilogramov pšenične bele moke, več kot 370 tisoč kilogramov jajčnih testenin, riž, prek dva milijona litrov mleka, pa sončnično olje, konzerviran fižol in 'pelati'. Sekretarka sežanskega združenja Rdečega križa Dora Sedmak pravi, da je izbira ustrezna, sami pa bi želeli tudi zelenjavo, mlečne izdelke.

"Kar se tiče same sestave, razumemo, da je to prilagojeno temu, kakšne pogoje skladiščenja imamo, oziroma kakšen je rok trajanja teh reči."

Če kakšnega živila zmanjka, zaloge dopolnijo s pomočjo sredstev Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij ali akcije Lepo je deliti. Težave pa so pri zbiranju denarja za plačilo položnic. V skladu se na letni ravni nekaj denarja sicer nabere, vendar hitro poide.

"Na splošno, če zbiraš sredstva, ko rečeš, zbiramo za položnice za pomoč ljudem v stiski, se donatorji zelo slabo odzivajo. Če gre za neke konkretne osebe, takrat pa ni težav."

Sežansko združenje Rdečega križa pokriva štiri brkinsko-kraške občine, med njihovimi uporabniki so starejši pari, nekaj družin, najbolj ogrožena skupina pa so posamezniki, kot so vdove z nizkimi pokojninami.

"Pa tudi samske osebe, ki so brez zaposlitve, dolgotrajno brezposelni, ljudje s psihičnimi težavami, invalidi," je dodala Sedmakova.

V Sežani, kjer ima Rdeči križ na voljo le eno pisarno in improvizirano skladišče za hrano, sicer že več let čakajo na ustrezne prostore. Te naj bi dobili v novi stavbi doma za prostovoljno gasilsko društvo, ki ga občina načrtuje že vrsto let.

Irena Cunja


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki