Trenutno se predvaja:
2. oktober 2019 ob 13:10 Novice

Mladi ozaveščeni o ravnanju z denarjem, a pri iskanju informacij še vedno premalo fleksibilni

Po podatkih spletne ankete Zveze potrošnikov Slovenije, je tretjina mladih do 30. leta že najela kredit. Le polovica pa je pred odločitvijo primerjala ponudbo različnih bank.
Reuters|Ste že kdaj našli denarnico, ki ni bila vaša?
Mladi do 30. leta starosti najpogosteje razmišljajo o potrošniškem, takoj zatem pa o stanovanjskem kreditu. Foto: Reuters

Da bi se katera od slovenskih bank, po vzoru nekaterih severnjaških, pri ponujanju kreditov odločila za ničelno ali celo negativno obrestno mero, na Zvezi potrošnikov Slovenije še niso zasledili. Bilo bi pa dobrodošlo, če bi lahko vrnili točno toliko denarja, kot smo si ga izposodili ali celo manj, pravi vodja projektov na področju bančništva, Alina Meško:

"Trenutno se obrestna mera za nek stanovanjski kredit giblje med 2 in 3 odstotki. Tu smo pri fiksnih obrestnih merah."

Mladi do 30. leta starosti najpogosteje razmišljajo o potrošniškem, takoj zatem pa o stanovanjskem kreditu. Mlajši, dijaki ali študenti, pa si denar izposodijo za nakup računalnika ali vozniški izpit, čeprav Meškova za manjše zneske vseeno priporoča varčevanje. Ozaveščenost pri iskanju informacij je dobra, a nekaj vrzeli je še:

"Velika večina jih gre tako za večje kot za manjše kredite samo na svojo banko. Tam morda vidi neka oglas 'Ugoden kredit'. Naj opozorim, da to ne pomeni popolnoma nič!"

Poleg oglasov so lahko zavajajoči tudi izračuni vseh stroškov skupaj:

"In tukaj se bomo mi še naprej trudili in upam da tudi čim prej dosegli, da banke to začnejo zaračunavati na enoten način. S tem bi omogočili primerjavo, ki je že tako ali drugače zapletena in pogosto nerazumljiva."

In kaj o kreditiranju in denarju pravijo koprski gimnazijci?

"Na mesec porabim približno 50 evrov. ... Letos sem si ga sam prislužil, drugače pa ob nedeljskih kosilih en krat na mesec rade dajo tudi none. ... Nekaj ga imam od prisluženega dela in ga varčujem. ... Imam štipendijo in zaenkrat mi je to dovolj. ... Če hočeš nekaj privarčevat, se moraš čemu odreči. ... Pametno je malo privarčevati, a sama bom za večje vsote raje vzela kredit."

Brez póroka ne bo šlo. Je pa vodenje računov za dijake in študente večinoma povsod brezplačno.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki