Trenutno se predvaja:
6. avgust 2019 ob 12:52 Novice

Množičen obisk zdravnikov po fekalnem onesnaženju morja se nadaljuje

Rezultati analiz vzorcev vode po fekalnem onesnaženju morajo biti ustrezni vsaj dva dni zaporedoma; včerajšnji še niso bili, a so kazali na izboljšanje. Do tega trenutka rezultati današnjih analiz še niso znani, a strokovnjaki so optimistični.
Radio Koper
Na Nacionalnem inštitutu je včeraj zaradi zdravstvenih težav pomoč poiskalo več kot 16 oseb, danes prihajajo nove. Foto: Mateja Brežan/Radio Koper

Bakterije, ki jih je v morje na območje kopališča Žusterna in v smeri Moleta prineslo fekalno onesnaženje, tistim, ki so se v preteklih dneh tam kopali, povzročajo hude težave s prebavnim traktom in vnetja ušes. Otroci in starejši so zaradi slabšega imunskega sistema bili še močneje izpostavljeni. Na koprsko enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje tudi danes prihajajo osebe, ki se s tem soočajo. Predstojnik koprske območne enote, dr. Milan Krek, pojasnjuje, zakaj je to pomembno:

"Mi lahko potem retrogradno ugotavljamo, kaj se je dogajalo. To je en razlog. Drugi razlog pa je to, da so uživali okuženo vodo in lahko dobijo nekatere bolezni, ki so hitre, kot so bruhanje, krči vročina in drugo. Lahko pa so to tudi kakšne bolezni, ki bodo nastopile čez 14 dni ali kasneje."

Odprtja zaprtih kopališč si sogovornik ne želi napovedovati. Rezultati vode so bili včeraj sicer že boljši. Za poostren monitoring kopališč in kopalnih območij v bližini, ki se sicer izvaja na 14 dni, se z Agencijo za okolje niso odločili. Nekatere bakterije v morju ne preživijo, pojasnjuje Krek:

"Ena je visoka slanost, ki tem bakterijam škodi, druga pa je UV sevanje od sonca. Od točke onesnaženja, to se pravi iz toka, dlje kot gremo od tega toka, manjša je koncentracija fekalij in onesnažil."

Kakovost kopalne vode je odvisna od tega, kako z odpadki ravnamo na kopnem, še poudarja Krek. Dodaja pa, da so razmere v Žusterni resne in tako obiskovalce kopališč opozarja na previdnost - voda ne sme smrdeti ali se peniti. Pristojne pa:

"Pričakujem vso resnost od komunalnega podjetja in občine in vseh vpletenih v tem sistemu, da se resno lotijo pregleda komunalnega sistema, da naredijo nek sistematičen načrt na tem območju in se sanirajo ter uredijo stvari."

Kopanje v Žusterni je mogoče v bazenu. Voda je pod stalnim nadzorom in je varna.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki