Trenutno se predvaja:
13. november 2019 ob 10:03 Novice

Morje poplavilo Piran, Izolo in Koper

Za prebivalci obalnih mest je težka noč. Uresničile so se napovedi in že sinoči je v Piranu, Izoli in Kopru morje prestopilo obalo. Najhuje je bilo v Piranu, kjer je voda segala do pasu in v Izoli, kjer je bil poplavljen dobršen del starega mestnega jedra
Foto: Radio Koper/Lea Širok
Foto: Radio Koper/Lea Širok

Velik del Pirana je zjutraj še enkrat poplavil. Kljub temu pa voda ni bila tako visoka kot ponoči. Kot je povedal vodja Civilne zaščite Piran Egon Štibilj, se bodo morali tudi prebivalci sami bolje zaščititi:

"Močen jugo je bil, tako da je že sam veter dvignil vodo za skoraj pol metra, pa luna še za pol metra, tako da je kar vse poplavilo. Jaz take vode v Piranu še nisem videl, pa imam skoraj že 50 let. Rad bi apeliral na vse prebivalce Pirana, da se bodo morali počasi sami zaščititi. Spomnim se, da so nekoč v Piranu vsa vrata ob obali imela vreče peska. To bi morali spet delati. Druge rešitve ni! Da bi gasilci prišli ponoči ... Ko enkrat voda pride v notranjost, ni več kaj narediti."

Voda je znova poplavila Strunjan in Sečoveljske soline, nekaj težav so imeli tudi v Kopru. Gasilci so vso noč nudili pomoč občanom, delili in nameščali protipoplavne vreče, dvigovali in reševali opremo ter črpali vodo.

Neuradno naj bi šlo za drugo najvišjo plimo pri nas v zadnjih več kot 50 letih.

Neuradno naj bi šlo za drugo najvišjo plimo pri nas v zadnjih več kot 50 letih. Gasilci, ki jih je bilo na delu nekaj več kot 40 - sodelovali so tako poklicni kot prostovoljni - so bili dejavni vso noč. Vodja intervencije na Gasilski brigadi Koper Dragan Puzič:

"Zaradi plimovanja se je dvignila gladina morja, prišlo je do poplavljenja obalnega dela, zalilo precej kletnih prostorov. Stanovalcem smo skušali pomagat s tem, da smo jim dostavili protipoplavne vreče in s prečrpavanjem vode."

Pogled na poplavljeno Semedelsko cesto proti Kopru. Foto: Poslušalka Damjana

V Kopru, razen nekaj poplavljenih stanovanjskih prostorov, večjih težav niso imeli. Vodja civilne zaščite Koper Igor Rakar:

"Civilna zaščita se ni aktivirala, ni bilo te potrebe, so pa imeli gasilci nekaj čez 12 intervencij, nekaj s plimovanjem morja, to bolj v Izoli in Piranu. Ponoči so morali zaradi deževja in neočiščenih odtokov pri posameznih objektih morali prečrpavati vodo."

Tudi med 8. in 9. uro je bilo visoko plimovanje morja, a voda ni povzročila toliko težav, kot ponoči. Igor Rakar iz Civilne zaščite Koper prebivalcem svetuje:

"Dejansko kot tudi vedno pravimo, naj ljudje v okolici svojih objektov poskrbijo, da imajo odčiščene odtoke oz. urejeno, da padavinske vode lahko odtekajo."

Zaradi dežja in plimovanja so razmere resne tudi na solnih poljih v Sečovljah in Strunjanu, nam je povedal vodja pridelave soli Dario Sau:

"Situacija ni bila lepa, saj je ponekod pretaklo preko nasipov, ki so bili grajeni za stoletne vode. Plima je bila res visoka. V Strunjanu je tudi preplavilo nasipe, v hišica informacijskega centra je meter vode. V Strunjanu je še bolj resna situacija kot v Sečovljah."

Vremenoslovci tudi v naslednjih dneh napovedujejo padavine.


Zadnji prispevki