Trenutno se predvaja:
1. avgust 2019 ob 11:03 Novice

Na Hrvaškem živi preko 10.000 Slovencev

V Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani je na ogled razstava Sosedje Slovenci - Slovenci na Hrvaškem, ki prikazuje večstoletno delovanje slovenske narodne skupnosti v sosednji državi.
SVSD /Davor Lonzarič|Iz zakladnice spominov Slovenk v Pulju
Prvo slovensko društvo na Hrvaškem je bilo ustanovljeno v Pulju že leta 1886. Foto: SVSD /Davor Lonzarič

Zgodovina slovenstva na Hrvaškem je širši slovenski javnosti skorajda neznana. Kot je malo poznano, da v sosednji državi danes živi nekaj več kot 10.500 Slovencev, ki so povezani v 15 kulturnih društev. Kar šest od teh jih deluje v Istri. Prvo slovensko društvo na Hrvaškem je bilo ustanovljeno v Pulju že leta 1886, nam je povedala predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Barbara Riman, ki je skupaj s Heleno Janežič iz NUK-a poskrbela za postavitev razstave:

»To je samoumevno, saj se ve, da je bil Pulj pomembno vojaško pristanišče, kamor so prihajali tudi Slovenci. Društva so imela predvsem dve nalogi. Prva je bila, da se ohrani slovenski jezik in slovenska kultura. Kot drugo pa, da se pomaga rojakom, ki so prišli na neznani kraj, da najdejo svoje delo.«

Fotografije, stare razglednice, časopisni članki, predstavljajo nekaj izstopajočih posameznikov ter društva nekoč in danes in pripovedujejo, da je bila in je slovenska skupnost na Hrvaškem zelo živa.

»Želimo predstaviti to, da so Slovenci na Hrvaškem pustili zelo močan pečat v hrvaški kulturi. Upamo, da se naslednjič turisti, ko bodo šli na Hrvaško, ne bodo ustrašili, če iz avta z RI ali ZG registrsko tablico, pride nekdo in začne govoriti slovensko.«

Razstava je obenem tudi priložnost, ko lahko Slovenci na Hrvaškem znova opozorijo, da bi lahko slovenstvo v sosednji državi zaživelo še na drugih področjih, ne zgolj na kulturnem, če bi imeli slovenske šole in vrtce ter še kakšne znanstveno raziskovalni center.

Barbara Kampos


Zadnji prispevki