Trenutno se predvaja:
25. november 2019 ob 07:42 Novice

Na koprskem podeželju bodo dogradili kanalizacijo

Koprska in ankaranska občina sta ujeli zadnji vlak, da bo gradnjo kanalizacije v nekaterih krajevnih skupnostih sofinancirana s pomočjo denarja iz programov kohezijskega politike.
Na Škofijah bodo nadaljevali gradnjo kanalizacijskega omrežja. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Na Škofijah bodo nadaljevali gradnjo kanalizacijskega omrežja. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

V nekaterih strnjenih območjih koprske občine še ni kanalizacije oz. ta ni povezana s centralno čistilno napravo. Do hiš več kot 2000 krajanov Škofij, Hrvatinov in Bertokov jo bodo začeli graditi v novem letu. Kjer gre za t.i. aglomeracije več kot 2000 enot, se lahko občine naložb lotijo z izdatno finančno pomočjo državnih in evropskih sredstev. Raf Klinar s koprske občine:

"Gre za Hrvatine, kjer je del tudi v ankaranski občini, tu so še Škofije in Bertoki. Zakaj Dekanov ni zraven? Ker gre za aglomeracijo, manjšo od 2000 enot, in se jih moramo lotiti sami, brez sofinanciranja države in kohezije."

Vrednost naložbe je 15 milijonov evrov, skupno 25 kilometrov fekalne kanalizacije in 14 črpališč bodo začeli graditi v prihodnjem letu, pravi Klinar:

"Pridobili smo vso projektno dokumentacijo in služnosti, nekaj gradbenih dovoljenj je izdanih, nekaj jih pričakujemo v kratkem v rokih, kot smo načrtovali."

Občane bodo tudi s subvencioniranjem spodbudili, da se bodo na sistem res priključili. Občina mora namreč po zaključku zagotoviti, da je 98 odstotkov vseh občanov znotraj območja priključenih na kanalizacijski sistem. Lani obljubljeni razpis za subvencije čistilnih naprav naj bi občina objavila kmalu.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki