Trenutno se predvaja:
28. april 2019 ob 09:45 Novice

Na Koprskem več zanimanja za cepljenje proti klopom

V teh dneh je bilo povpraševanje po cepljenju proti meningoencefalitisu večje kot običajno in še raste. V koprski zdravstveni regiji je v tem trenutku prijavljenih primerov okužb s to boleznijo manj kot v istem času lani. A klopov ni manj.
EPA|Cepljenje, klopi
Tako je tudi z lymsko boreliozo, do zdaj so zabeležili 23 primerov. To pa ne pomeni, da je klopov v naravi manj. Foto: EPA

Prvo preventivno dejanje je uporaba repelentov, dobra izbira oblačil in temeljit samopregled po prihodu iz narave. Cepljenje je namreč možno le proti klopnemu meningoencefalitisu, medtem ko cepiva za lymsko boreliozo ni. Ameriški znanstveniki so dolgo raziskovali v tej smeri, a so pred več kot 20 leti to možnost zaradi slabih rezultatov opustili. Na koprski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje cepijo po predhodni najavi. Otroke od enega leta starosti naprej. Potrebni so trije odmerki, vsak stane 35 evrov. Epidemiolog Boris Kopilović:

"Cepimo vse leto. Cepit se je treba vsaj mesec dni preden nekdo želi biti zaščiten. Še boljše pa več. Drugi odmerek sledi čez največ dva tedna, lahko pa je tudi čez en mesec ali tri, tretji odmerek pa v roku enega leta oziroma pet do 12 mesecev po drugem odmerku."

Medtem, ko okuženost klopov z lymsko boreliozo ne izbira območij, ta je možna povsod, sta klopnemu meningoencefalitisu najbolj izpostavljeni Gorenjska in Koroška:

"Če pa gledamo za našo regijo, pa je klopnega meningoencefalitisa največ na postojnskem in ilirskobistriškem. Največ v drugi polovici poletja in zgodaj jeseni."

Za okuženost z lymsko boreliozo so značilni rdeče-beli krogi, ki se na koži pojavijo v nekaj dneh ali tednih po ugrizu. Lahko pa gre zgolj za posamezne rdečine. V vsakem primeru je treba takoj k osebnemu zdravniku. Ta običajno predpiše zdravljenje z antibiotiki, ki je zelo učinkovito, še pojasnjuje Kopilovič.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki