Trenutno se predvaja:
2. oktober 2019 ob 13:03 Novice

Na Košti bi lahko gradili stanovanja za mlade

Okolje Piran načrtuje gradnjo stanovanj za mlade na Košti v Sečovljah, kjer so krajani pred zadnjimi lokalnimi volitvami ustavili gradnjo dveh neprofitnih stolpičev. Zbor krajanov bo še ta mesec.
Radio Koper
Sečoveljčani bodo imeli prvo besedo o novih zamislih. Foto: Radio Koper

Krajani so lani od piranske občine lani zahtevali, da najprej zgradi obvozno dostopno cesto za stolpiča in tako razbremeni promet skozi kraj. Zdaj bodo Sečovljani imeli prvo besedo o novih zamislih Okolja. Močno zadolženo javno podjetje se je sicer najprej želelo razbremeniti naložbe, tako da bi zemljišče za neprofitna stanovanja na Košti spet prodalo piranski občini. Tokratna cena bi bila dvakrat višja od prvotne. Okolje je namreč za nakup zemljišča od občine najelo skoraj 270 tisoč evrov kredita. 74 tisočakov so znašali stroški zanj. Medtem je pridobilo še gradbeno dovoljenje. Piranski občini bi zemljišče tako prodali za dobrih 550 tisoč evrov. A sta odbora za finance in za gospodarstvo temu nasprotovala. Zato je župan Đenio Zadković predlog umaknil z dnevnega reda zadnje seje občinskega sveta. Vprašanje je, kaj bo zdaj z naložbo, od katere je občina odstopila, naredilo Okolje. Direktor Gašpar Gašpar Mišič predlaga, da bi tam zgradili nujno potrebna stanovanja za mlade družine, ki bi jih te lahko kupile po stroškovni in ne komercialni ceni. Preverili so tudi možnosti financiranja naložbe z bančnim kreditom, pravi Mišič:

"Okolje Piran lahko gre samostojno v investicijo. Hkrati smo preverili možnost financiranja mladih družin, tako da bi dobile kredit za daljše obdobje, in sicer 30 let."

Prednost pri nakupu 22-ih stanovanj na Košti v Sečovljah bi imeli občani piranske občine. Kako bi preprečili preprodajo stanovanj?

"Tako da bi vknjižili pravico odkupa nazaj po enaki ceni, kot smo stanovanje prodali. Kajti namen je rešiti stanovanjski problem mladih družin, ne pa prekupčevanja, torej kupiš poceni in prodaš dražje."

Če bodo krajani podprli naložbo v stanovanja za mlade družine, bi Okolje lahko nemudoma začelo z gradnjo. Piranska občina pa bi vzporedno s tem nadaljevala tudi s pripravo gradnje obvoznice do Košte.

Lea Širok


Zadnji prispevki