Trenutno se predvaja:
10. april 2017 ob 15:31 Novice

Na Kozini nočejo vetrne elektrarne

Prebivalci opozarjajo, da vetrnice ne sodijo v naselje. Na občini dodajajo, da so načrti za elektrarno še nedorečeni.
vetrnica, vetrna elektrarna
Foto: BoBo

Pred leti je bila zanimiva za bioplinarno, danes za vetrno elektrarno: Lokacija Ravne, nad izvozom z avtoceste Kozina-Koper je tarča več vlagateljev. Krajani pa odločno sporočajo, da vetrni steber v sredino naselja ne sodi in da je vzpetina predvidena za stanovanjsko gradnjo.

Vzpetina zahodno od Kozine je namenjena gradnji družinskih hiš. Kraj se hitro širi in mora imeti temu namenjen prostor. Vetrne elektrarne tam nimajo česa iskati, pravi predsednik krajevne skupnosti Vladislav Krebelj: "Tisto, kar ni kvalitetno, gre lahko tja, kjer ni kvalitetnega zemljišča in kjer ni prebivalstva. Mi imamo ničesar proti temu. Da bi pa sredi Kozine ... Za take stvari nismo."

Vladimir Abram iz Civilne iniciative za Kozino dodaja: "Menimo, da je to prevelik poseg v prostor, ker ima z ekološkega vidika velike posledice. Med drugim se zemljišče s tem degradira." Vetrnica oddaja zdravju škodljiv nizkofrekvenčni zvok, nadaljuje Abram, investitorji dobijo provizijo od proizvajalcev in podporo države, vetrnica pa ne prispeva k nižji ceni električne energije ... "Mi smo za vetrnice, ampak naj se dajo na območja, na primer proti Slavniku, kjer niso moteče za ljudi, ne pa v naselje, kjer tudi nimamo študij dolgoročnih vplivov."

Občina je zato na predlog krajevne skupnosti tovrstne posege v okolico naselja Kozina-Hrpelje omejila. Kaj pa v prihodnje? Lokacije za vetrnice v prostorskem načrtu, ki je v postopku sprejemanja, niso določene. Županja Saša Likavec Svetelšek: "Zdi se mi, da je še veliko nedorečenega glede postavitve, upravljanja, in seveda kasneje tudi, kdo bo te vetrne elektrarne pospravil."

Postavitev vetrnic nad vasjo, šlo je za pobudo agrarne skupnosti, so pred nekaj dnevi zavrnili tudi krajani Vrhpolja, vasi ob meji z Italijo.

Prispevek Irene Cunja:


Zadnji prispevki