Trenutno se predvaja:
29. julij 2019 ob 13:21Novice

Na pešpoti med Piranom in Fieso po sanaciji na delu dež in vandali

Na Okolju Piran skupaj z občino in civilno zaščito napovedujejo, da bo pešpot poslej, ob vsakem močnejšem deževju zaradi varnost zaprta toliko časa, kot bo potrebno.
BoBo
Na pešpoti med Piranom in Fieso je varnost sprehajalcev na prvem mestu. Foto: BoBo

Prav zaradi varnosti so po sobotnem nalivu pešpot med Fieso in Piranom takoj zaprli. Dež je namreč, v skladu s pričakovanju, s klifa spral velike količine prahu, ki je nastal med sanacijo. Obenem pa je na pot padlo približno pol kubika kamenja. A je neznanec zaporo kmalu odstranil, kar v civilni zaščiti označujejo za skrajno nevarno. Poveljnik Egon Štibilj:

"Mislim, da je oseba, ki premakne zaporo soodgovorna za morebitne posledice. Naslednjič bomo poklicali policijo, da osebo kaznuje."

Ker zaradi naravnih procesov in vplivov okolja pot ne bo nikoli povsem varna, bodo v bodoče delavci Okolja Piran ob vsakem močnejšem deževju postavili zaporo, za toliko časa, kot bo zaradi varnosti potrebno, napovedujejo. Direktor Gašpar Gašpar Mišič:

"Lahko omilimo morebitne posledice s tem, da se vsi občani in občanke ter uporabniki poti, držimo navodil."

Bolj kot nagajanje narave pa Mišiča skrbi ravnanje vandalov. Ti so v preteklih dneh razdejali vse tri predvidene lokacije košev za smeti ob poti.

"Vsem vandalom, ki imate preveč energije svetujem, da raje to energijo usmerite v odmikanje kamnov ob poti. Tako boste naredili koristno dejanje."

V začetku prihodnjega tedna bodo pristojni, v sodelovanju s piranskim Zavodom za varstvo narave preučili še dodatne možnosti zavarovanja klifa nad sprehajalno potjo med Piranom in Fieso, ki sodi v območje Nature 2000.

Barbara Kampos


Zadnji prispevki