Trenutno se predvaja:
4. oktober 2018 ob 12:44 Novice

Na piranskem filmskem festivalu so nagradili življenjsko delo Fridrika Thora Fridrikssona

9. Festival evropskega in mediteranskega filma spet ponuja kakovostne avtorske izdelke, že nagrajene na večjih festivalih.
Festival je nagrado za prispevek k evropski kinematografiji podelil islandskemu režiserju in producentu Frideriku Thoru Fridrikssonu, čigar film Children of Nature (1991) je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film in je prejel evropsko filmsko nagrado. Foto: IMDb

V Piranu se je včeraj začel 9. festival evropskega in mediteranskega filma, ki prinaša, kot pove naslov, filme evropske in sredozemske produkcije z uglednih festivalov, kot so beneški, canski ali berlinski. Do konca tedna bo na ogled zajeten nabor filmov za vse starosti in okuse.

Festival se je začel z dokumentarcem o glasbeniku Peru Lovšinu in podelitvijo nagrade za življenjsko delo. Ta je šla tokrat na Islandijo režiserju in producentu Fridriku Thoru Fridrikssonu. Ob podelitvi je dejal: "Nagrada mi pomeni veliko, saj pomeni, da nekdo gleda moja dela. To je kompliment, ki me spodbuja, da delam še naprej. Čeprav imam že 64 let, bi rad posnel vsaj še deset filmov, zato se moram kar lotiti dela." Fridrikson, ki je doživel nominacijo za oskarja za tujejezični film, še pove, da zaradi majhnega števila prebivalcev na Islandiji podpirajo mednarodne koprodukcije.

Piranski festival bo ponudil nekaj zanimivih avtorskih imen, kot sta francoska režiserka Agnes Varda ali iranski dobitnik oskarja Asghar Farhadi.

Matjaž Javšnik, predsednik festivalskega sveta, pa je o ciljih prireditve povedal: "Predvsem si želimo prinesti kakovosten evropski film, narejen na velikih festivalih, v neko lokalno okolje, kot je Piran, ki je drugače obsojeno na popkorn teh cineplexov, ki so v bližini. Pa seveda tudi to, da izobrazimo mlade, da jim pokažemo kak dober film, tudi drugačen film."

Filme bo ocenjevala tričlanska žirija in tri v soboto zvečer tudi nagradila.

Prispevek Neve Zajc:


Zadnji prispevki