Trenutno se predvaja:
7. oktober 2019 ob 06:33 Novice

Na pomoč že 20 let

Prehospitalna enota Obala Zdravstvenega doma Koper letos obeležuje 20. obletnico delovanja. Danes so številčno in strokovno okrepljena ekipa, tudi z redno zaposlenimi, posebej za to področje specializiranimi zdravniki.
Radio Koper
Začetki so bili skromni. Vmes so enoto nekajkrat selili. Še pred desetletjem so dežurstva pokrivali pogodbeniki: Foto: Branko Koprivec
Radio Koper/Mateja Brežan|

Matej Rubelli Furman. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Prehospitalna dejavnost se je pred 20-imi leti ustanavljala po vsej Sloveniji. Leta 1999 so v Kopru začeli z enim zdravnikom in osmimi zdravstvenimi tehniki. Prostore so takrat uredili v manjši stavbi ob izolski bolnišnici, saj je bil dostopni čas iz centra mesta daljši. Vodja prehospitalne enote Obala, Matej Rubelli Furman:

"Zatem smo se preselili v ZD Koper oziroma v novo enoto Bonifika, nato pa spet v Splošno bolničnico Izola. Tam smo še zdaj, organizacijsko in finančno pa spadamo pod koprski zdravstveni dom."

Prvi zdravnik je delal po 12 ur na dan, 24-urno neprekinjeno nujno medicinsko pomoč so vzpostavili kasneje. PHE Obala danes sestavlja pet zdravnikov, 8 diplomiranih zdravstvenikov in 6 zdravstvenih tehnikov. Imajo tri reanimobile in dva posebej opremljena motorja za hitre intervencije. Sploh v poletni sezoni bi dodatna ekipa prišla še kako prav in tudi:

"Nemalokrat se zgodi, da moramo tudi pospremiti pacienta v izolsko bolnišnico ali celo v Univerzitetni klinični center v Ljubljano."

Rubelli Furman je prvi za področje urgentne medicine specializiran zdravnik koprskega zdravstvenega doma, njihova prehospitalna enota je sicer tudi učni center:

"Pri nas krožijo tudi dijaki Srednje zdravstvene šole, pripravniki, ki se pripravljajo na strokovni izpit iz medicine in tudi specializanti, predvsem specializanti družinske in urgentne medicine."

Letos pa so še posebej ponosni tudi na prvo izobraženo in aktivirano ekipo prvih posredovalcev.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki