Trenutno se predvaja:
1. julij 2019 ob 16:00 Novice

Na slovensko-italijanski meji začele delovati mešane policijske patrulje

Mešane patrulje bodo predvidoma do 30. septembra delo opravljale na zeleni meji in na območjih nekdanjih mejnih prehodov, kar pa ne bo imelo vpliva na potnike.
Radio Koper
Slovensko-italijansko mejo so začele nadzorovati mešane policijske patrulje. S tem dodatnim ukrepom nameravata državi omejiti letošnje povečano število nelegalnih prehodov meje po tako imenovani balkanski poti. Foto: Radio Koper

V skladu s sporazumom, ki sta ga podpisali državi, bodo patrulje delovale do 30. septembra. Patruljiranje bodo izvajali na obeh straneh državne meje. Slovenski in italijanski obmejni policisti so opravili posebno usposabljanje, kako bo potekalo delo v desetkilometrskem obmejnem pasu, pa so predstavili na tiskovni konferenci na mejnem prehodu Lipica.

Slovenski policisti so letos do konca junija obravnavali dobrih 5300 nelegalnih prehodov meje s Hrvaško, kar je skoraj 2000 več kot lani. Njihovo število se je znatno povečalo na območju koprske policijske uprave. Letos so do konca junija obravnavali 1827 oseb, kar je 400 več kot lani. Večinoma gre za državljane Afganistana, Alžirije in Pakistana, ki so namenjeni v Italijo.

Zato slovenska in italijanska policija že obstoječim ukrepom varovanja meje dodajata še mešane patrulje. Marjan Štubljar z generalne policijske uprave poudarja, da ta ukrep ne pomeni nadzora v obliki mejnih kontrol.

"Najbolj pomembno je, da vzpostavimo filter, ki bo pomenil, da bomo tistim, ki jim bo na slovensko-hrvaški meji uspelo nezakonito vstopit v šengensko območje, preprečili nadaljevanje poti."

Na teden so predvidene tri mešane patrulje na obeh straneh meje na območjih policijskih uprav Kopra in Nove Gorice. V patrulji bosta dva domača in dva gostujoča uniformirana in oborožena policista, pojasnjuje Viljem Toškan, vodja oddelka za državno mejo in tujce pri policijski upravi Koper.

"Gostujoči policisti nimajo pravice uporabe policijskih pooblastil, službeno orožje pa lahko uporabijo le v silobranu."

Slovenski in italijanski policisti so si sicer redno izmenjujejo podatke o prijetih tujcih in tihotapcih. Točnih številk o nezakonitih prehodih v Italijo pa italijanski organi niso želeli posredovati. Znano je le, da so slovenski strani letos predali 146 tujcev, lani 158. Vodja videmske obmejne policije Vincenzo Avvalone:

"Pričakujemo, da bomo z mešanimi patruljami uspeli omejiti nezakonito priseljevanje in še posebej okrepiti boj proti tihotapcem."

Slovenska policija je mešane patrulje izvajala že z Avstrijo in Madžarsko, Italija pa jih ima vzpostavljene z vsemi sosednjimi državami.

Lea Širok


Zadnji prispevki