Trenutno se predvaja:
31. julij 2020 ob 16:15 Novice

Na Soči bodo postavili nove varnostne oznake

Tragična nesreča desetletnega dečka, ki je v začetku tedna utonil v reki Soči, je zganila različne institucije, da so se na pobudo novogoriškega župana Klemna Miklaviča usedli za skupno mizo.
Pri starem jezu v Solkanu je pred dnevi utonil mladi kopalec iz Ljubljane. na tem območju je bilo v minulih letih že več nesreč. Foto: Radio Koper/Tilen Furlan
Pri starem jezu v Solkanu je pred dnevi utonil mladi kopalec iz Ljubljane. na tem območju je bilo v minulih letih že več nesreč. Foto: Radio Koper/Tilen Furlan

Da se takšna nesreča ne bi več ponovila, bodo za letošnjo kopalno sezono v Sočo namestili posebne opozorilne znake, ki bodo kopalce z barvno lestvico opozarjali, da se vodostaj reke zaradi tamkajšnje hidroelektrarne dviguje. Gre za hitro in takojšnjo rešitev. Prihodnje leto pa so napovedane še druge.

Različni predstavniki države, novogoriške družbe Soške elektrarne, civilna zaščita, gasilci in predstavnik solkanskega Kajak centra so bili enotni, da je na tem delu Soče potrebno poskrbeti za varnost in to navkljub dejstvu, da ne gre za uradno kopališče in da kopalce že zdaj več tabel opozarja, da je kopanje v tem delu Soče smrtno nevarno. Vodja Kajak centra Andrej Humar, ki je hkrati tudi reševalec iz divjih voda, je povedal, da so v zadnjem desetletju pri Solkanu zgodile tri tragične nesreče s popolnoma istim vzorcem.

Ob Soči je že zdaj več tabel, ki opozarjajo na nevarnost. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

"Kopalci so se podali v reko ob nizkem vodostaju, prišli na drugo stran in tam opazili, da se nivo dviga in se spraševali, ali naj gredo nazaj ali ne. Ko so se poskusili vrniti, so jih je povlekle brzice."

Za letošnjo kopalno sezono so našli rešitev, ki jo je mogoče takoj udejaniti, je sklepe sestanka povzel novogoriški župan Klemen Miklavič.

"Dogovorili smo se, da bo v vodi količek ali pa bomo na skali označili ravni vode. Ko bo voda presegla določena barvo in prešla v drugo, bo z napisi jasno sporočeno, da kopanje ni varno. Takšno rešitev je mogoče hitro narediti. Vse druge terjajo tedne, mesece. Za tehnologijo zvočnega opozarjanja bi potrebovali več časa in tudi več lokacij. Voda tam šumi. Območje, kjer se ljudje kopajo, pa je razpotegnjeno. Na enem delu bi slišali, na enem ne. To zahteva več časa in to mogoče pride v poštev v naslednji sezoni."

Prihodnje leto načrtujejo dodatne varnostne rešitve. Niso še dorečene, vendar razmišljajo, da bi omejili kopanje v delu, kjer so brzice. Zagotovo pa bo k večji varnosti pripomogla tudi brv čez Sočo, ki jo na tem mestu sicer še gradijo.

Miklavič je ob tem še izpostavil, da pri zakonodaji glede varnosti v okolici hidroelektrarn, kjer so kopalne vode, »nekaj manjka«. Vedno več ljudi obiskuje slovenske reke, zato bo pozval pristojno ministrstvo in Holding slovenskih elektrarn, naj se varnostno področje zakonsko uredi.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki