Trenutno se predvaja:
24. oktober 2019 ob 15:16 Novice

Na srečo se v primeru onesnaženja morja ne gre zanašati

V vaji pri izolski ladjedelnici je sodelovalo 41 ljudi iz sedmih različnih organizacij in služb. Preverjali so svojo usposobljenost, opremljenost in sodelovanje v primeru izlitja težkega goriva v morje.
Foto: Radio Koper/Jasna Preskar
Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

V Viližanskem zalivu je prišlo do izlitja težkega goriva na morju. Madež so skušali omejiti s plavajočimi zavesami, a je nekaj goriva vseeno doseglo obalo. Onesnaženje terja hitro ukrepanje, pojasnjuje vodja vaje Arturo Steffe iz Službe za varovanje obalnega morja:

"Razmere na morju so vedno nepredvidljive. V sodelovanju s Civilno zaščito in VGP Dravo smo trenutno zadovoljivo opremljeni, kako bi bilo v primeru večjega onesnaženja, pa tudi sami ne vemo. Takrat bi verjetno morali zaprositi za mednarodno pomoč."

Uprava za pomorstvo ima vsako leto eno večjo vajo, tokratna, v sodelovanju z drugimi, pa je že četrta letos. Vodja koprske izpostave Uprave za zaščito in reševanje, Rok Kamenšek, pravi, da štejejo predvsem izkušnje.

"Naša želja je, da bi bili opreme kar najbolj vajeni, da bi jo preizkusili in znali rokovati z njo. Bistvenega pomena pa je sodelovanje različnih služb."

Prav na območju, kjer je danes potekala vaja, je v preteklosti že prišlo do večjega onesnaženja, se spominja Zorka Sotlar z Direkcije za vode. Ladja je v neurju treščila ob obalo, zaradi poškodbe oplate pa je v morje iztekla velika količina mazuta:

"Sreča, da so takrat že imeli eno plovilo za čiščenje morja in da so bile vremenske okoliščine take, da je madež dobesedno potiskalo k obali. Uspešno so ga omejili s plavajočimi zavesami, približno takimi, kot jih vidite sedaj, takrat morda v nekoliko drugačni izvedbi."

Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Na srečo se v primeru onesnaženja ne gre zanašati. Potrebno je usposabljanje in sodelovanje vseh pristojnih, da bi bili pri preprečevanju in odpravljanju posledic kar najbolj učinkoviti.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki