Trenutno se predvaja:
24. marec 2019 ob 08:35Novice

Na voljo 8 milijonov za obnovo hlevov in več kot 6 milijonov za prilagajanje podnebnim spremembam

Letos skupaj 14 novih razpisov iz Programa razvoja podeželja 2014–2020.
Radio Koper

Trenutno so v teku trije razpisi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za razvoj podeželja. Prvi je za naložbe za gradnjo gospodarskih poslopij,ki bo odprt do konca aprila. Na voljo je nekaj več kot osem milijonov evrov za investicije v izgradnjo in obnovo hlevov, objektom za spravilo krme, strojnih lop in podobno. Gradnje so povezane s pridobivanjem različnih upravnih dovoljenj in soglasij in zato je potrebno z vlogo pohiteti, saj se razpis izteka. V posameznem razpisu prosilec lahko pridobi od 30 do 50 odstotkov investicijske vrednosti, v celotnem obdobju od 2014 do 2020 pa lahko pridobijo do 1,5 milijona sredstev.

Za razpis za naložbe v prilagajanje podnebnim spremembam, ki se izteče konec maja, je namenjenih 6,6 milijona evrov sredstev. Namenjen je postavitvi rastlinjakov in vse potrebne opreme, postavitvi oziroma obnovi trajnih nasadov sadovnjakov in vinogradov, namakalnih sistemov za posameznega uporabnika in mrežam proti toči.

Tretji razpis pa je namenjen naložbam v predelavo in trženje kmetijskih proizvodov, ki je odprt do konca maja. Nanj se lahko prijavijo pravne in fizične osebe, ki se ukvarjajo s predelavo sadja, zelenjave in mesa. Za pridobitev sredstev za trženje pa so upravičeni le tisti, ki tržijo izključno lastne proizvode. Kmetovalci se lahko prijavijo na vse tri razpise, v kolikor ne presežejo predpisanega pol drugega milijona v celotnem petletnem obdobju. Vsa pridobljena sredstva za naložbe tako lahko združi, vendar doslej takega primera na območju Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica ne beležijo.

Ingrid Kašca Bucik

Več izveste v tokratni kmetijski oddaji, ki ji lahko prisluhnete s klikom na spodnjo povezavo.


Zadnji prispevki