Trenutno se predvaja:
2. november 2017 ob 13:05 Novice

Nadzorniki Luke ne bodo plačali odškodnine

Luka Koper je zahtevala 20 milijonov evrov, ker so nadzorniki pred leti soglašali z nakupom deleža slovaške družbe TTI za bistveno previsoko ceno. Sodišče je zahtevek zavrnilo.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Odškodninske tožbe, ki jih je Luka Koper vložila zaradi domnevno spornih poslov nekdanje uprave pod vodstvom Roberta Časarja, razen tiste v primeru Orleške gmajne, padajo kot domine. Nazadnje je takšno usodo doživela pravda v primeru nakupa desetodstotnega deleža slovaškega podjetja TTI, za katerega je izredna revizija ugotovila, da ga je koprska pristaniška družba preplačala vsaj za trikrat.

Odškodninsko tožbo proti nekdanji upravi in nadzornikom je Luka vložila leta 2010. Sodišče je zahtevek v višini 19,6 milijona evrov na koncu vodilo ločeno za upravo in nadzornike. Ti so zdaj oprani vsakršne odgovornosti.

Sodba še ni pravnomočna. V Luki Koper je ne komentirajo, ena od toženih nekdanjih nadzornikov, Olga Franca, pravi, da sodbe sicer še ni prebrala, da pa je tako odločitev pričakovala: »To, da je Luka vložila tožbo skupaj za upravo in nadzornike, je bil en velik nesmisel, ki se ga ne da sploh opisati, saj so nadzorniki le nadzirali delo uprave, uprava pa dejansko vedno vodi posle in ima vse informacije, ki jih nadzorni svet nikoli ne more imeti.« Franca upa, da se bo Luka izognila nadaljnjim stroškom in se ne bo pritožila.

Odškodninska tožba proti upravi stoji in čaka na razplet kazenskega postopka v isti zadevi.

Pristaniška družba je sicer na podlagi skupščinskega sklepa delničarjev vložila 6 tožb, skupno za okrog 32 milijonov evrov odškodnine; štiri je že pravnomočno izgubila, dve pa še nista končani. Spor v primeru Orleške gmajne je Luka vodila ločeno in ga tudi dobila.

Prispevek Jasne Preskar:


Zadnji prispevki