Trenutno se predvaja:
19. junij 2020 ob 08:16 Novice

Nagrado Darka Bratine prejme srbski režiser Srdan Golubović

Jeseni bo filmski festival Poklon viziji povezal sedem mest v Sloveniji in Italiji. Danes so razglasili že 21. prejemnika osrednje festivalske nagrade, to je srbski režiser Srdan Golubović.
Filmski festival Poklon viziji, ki ga pripravlja goriški Kinoatelje, bo potekal v začetku oktobra.  Foto: Radio Koper
Filmski festival Poklon viziji, ki ga pripravlja goriški Kinoatelje, bo potekal v začetku oktobra. Foto: Radio Koper

Dogodek bo prikazal njegove filme, ponudil pa bo tudi različne filmske eksperimente, program za najmlajše in več izobraževanj. Tokrat bosta v ospredju zvok in filmska glasba. Filmski festival Poklon viziji, ki ga pripravlja goriški Kinoatelje, bo potekal v začetku oktobra. Kot vselej bo združil različne kraje čezmejnega prostora. Poleg filmskih projekcij so pripravili bogat spremljevalni program, razlaga vodja festivala Mateja Zorn: "Obetajo se nam delavnice, tako za otroke kot za starejše oziroma tiste, ki so že na polprofesionalni poti. Pripravljamo "masterclass" z letošnjim nagrajencem. Letos pridejo na vrsto tudi družinski filmi in strokovna delavnica."

In kaj bo letošnja rdeča nit? "Velik poudarek bo na zvoku in glasbi v filmu, torej kako zvok vpliva na naše dojemanje gibljivih podob." Kot je povedala Sandra Jovanovska, bodo v sekciji Prvi poleti ponudili kratke filme, "ki iščejo svoj izraz, so eksperimentalni, se igrajo z mejo ali formo."

Sicer pa bodo v ospredju festivala dela letošnjega prejemnika nagrade Darka Bratine, srbskega režiserja Srdana Golubovića. Njegovi filmi so postavljeni v čas po razpadu Jugoslavije in prikazujejo resnične zgodbe ljudi z družbenega obrobja, kjer vlada korupcija in ni solidarnosti. Kot razlaga selektorica Patricija Maličev, umetnik v svojih delih raziskuje:
"Vprašanja krivde, maščevanja, revščine, brezpravnosti in nacionalizmov ter usode posameznikov, ki se znajdejo v brezizhodni situaciji."

Festival Poklon viziji letos sodeluje tudi s Cankarjevim domom in mednarodnim festivalom LIFFE.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki