Trenutno se predvaja:
17. januar 2020 ob 08:41 Novice

Naj (ponovno) živi Kraška ohcet!

Po šestih letih premora Kraška ohcet letos bo. Tokrat z nevesto in ženinom, ki sta se odločila za poroko po starem običaju na najpomembnejši etnografski prireditvi slovenske narodne skupnosti v Italiji.
Že sedaj sta bodoča ženin in nevesta nasmejana. Poročila se bosta avgusta. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
Že sedaj sta bodoča ženin in nevesta nasmejana. Poročila se bosta avgusta. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

Na prazniku, ki ohranja stari običaj poroke iz druge polovice 19. stoletja, Kraški ohceti, se bosta poročila domačina iz Repna Dana Puric in Ivan Kerpan. Tudi nevestina starša sta se na Kraški ohceti poročila že leta 1987:

"Sem vedno bila prisotna na vseh Kraških ohcetih, oblečena seveda v kraško nošo. Zdelo se mi je lepo, da peljemo naprej tradicijo doma in tudi za skupnost. Tudi sam sem spoznal Kraško ohcet že v mladosti, bolj s strani organizacije. Odkar sva skupaj, sem bil tudi trikrat v noši in sem to spoznal tudi z druge strani. Ko je prišla ideja, da se poročiva, sva rekla: Zakaj ne na kraški ohceti!"

Organizatorji niso skrivali zadovoljstva, da bo najpomembnejša etnografska prireditev na tržaškem Krasu znova zaživela. Predsednik zadruge Naš Kras Edi Kraus:

"Ta tradicija ima velik pomen, ne samo kot manifestacija, ampak ta potrjuje prisotnost slovenskega človeka na tem teritoriju. Dogaja se v cerkvi na Repentabru, ki je blizu Slovenije, se vse bolj širi tudi na ta del."

Prireditev, ki vsakič pritegne veliko obiskovalcev, je pomembna tudi za promocijo teritorija, je povedala županja Občine Repentabor Tanja Kosmina:

"Povezanost s preteklostjo nas spomni na našo tradicijo in je tudi promocija za turizem in pogled v bodočnost."

Zadnji par se je na Kraški ohceti poročil pred sedmimi leti. Predsednica Kulturnega društva Kraški dom Vesna Guštin Grilanc:

"Očitno se časi spreminjajo, porok je dosti manj in tudi to je poseben način poroke. Par se je po razpisu, ki smo ga imeli, prijavil v začetku decembra. Zdaj nas čaka veliko dela, ki ga bomo z veseljem opravili."

Pri pripravi sodeluje celotna vas, ki jo prireditev združuje že več kot 50 let. Kraška ohcet bo konec avgusta.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki