Trenutno se predvaja:
18. september 2017 ob 08:52Novice

Najboljša je Družina

V Portorožu se je končal 20. festival slovenskega filma. Ob zaključku so podelili 24 vesen in ter tri druge nagrade oziroma priznanja. Po številu nagrad je slavil Ivan Janeza Burgerja, najboljši film festivala pa je Družina Roka Bička.
Ustvarjalci Družine, najboljšega celovečernega filma na 20. Festivalu slovenskega filma. Prvi z leve je Režiser Rok Biček. Foto: FSF
Ustvarjalci Družine, najboljšega celovečernega filma na 20. Festivalu slovenskega filma. Prvi z leve je Režiser Rok Biček. Foto: FSF

Mnenje strokovne žirije in splošen vtis letošnjega jubilejnega festivala je, da je slovenski film v izjemni formi in da je bilo v Portorožu prikazanih izjemno veliko kakovostnih filmov, kljub temu, kot so poudarili ocenjevalci, da uživajo avtorji premalo državne podpore in da se takšni rezultati še vedno rojevajo iz entuziazma.

Filmi so bili intenzivno čustveni, je menil član žirije dr. Peter Stankovič, prevladala pa je tema družine in z njo povezanih družbenih problemov. Tako je zmagovalni film z naslovom Družina prav to - dokumentarec, ki ga je Rok Biček delal deset let. Po podelitvi je dejal: "Portorož je specifičen festival. Tukaj dvigniti vesno za najboljši film je nekaj posebnega, sploh v letošnji beri filmov, kjer so res nekateri filmi izstopali. Bilo bi lepo, da bi nas oblastniki končno slišali in to izdatneje podprli."

Nesporni zmagovalec z več vesnami je tudi film Janeza Burgerja Ivan, najboljši igrani film festivala, s trdno zgodbo s socialnega roba. Janez Burger je o nagradi dejal: "Jaz sem vsake nagrade vesel, me je pa predvsem navdušil sprejem občinstva na premieri, ki je bil izjemen. To je največje zadoščenje zame kot režiserja."

Prav tako razmišlja tudi igralka Maruša Majer, ki je za nosilno vlogo v tem filmu in vrhunsko interpretacijo dobila vesno za najboljšo žensko vlogo, pri tem pa dodaja: "Lagala bi, če bi rekla, da tega nisem pričakovala, ker res kapitalna vloga, ampak je bila že na papirju. Vesela pa sem tega priznanja."

Najboljša režiserka je tokrat ženska - Hanna Slak je dobitnica vesne za film Rudar, v katerem spregovori o povojnih pobojih. O filmu pove: "To je film o pogumu glavnega junaka. Pogumni so bili prav vsi, ki so sodelovali pri tem filmu. Pogum je vedno nagrajen z novo močjo."

Zmagovalec občinstva pa je film Košarkar naj bo Borisa Petkoviča. Ta je na podelitvi povedal, da je najboljša reklama za film uspeh slovenskih košarkarjev v Istanbulu.

Prispevek Neve Zajc:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki