Trenutno se predvaja:
20. december 2020 ob 11:30 Novice

Narodni dom pri Sv. Ivanu v Trstu bodo končno obnovili

Stavba nekdanjega Narodnega doma pri Sv. Ivanu v Trstu naj bi bila kmalu deležna dolgo pričakovane obnove.
Foto: Primorske novice
Foto: Primorske novice

Dežela Furlanija - Julijska krajina je za obnovo namenila okrog tri milijone evrov in pol, s tem pa se je zaključil več kot desetletje dolg postopek.

Z zaščitnim zakonom pred 19 leti so bili postavljeni temelji za vračanje narodnih domov slovenski narodni skupnosti v Italiji. Med njimi tudi stavbe v Vrdelski ulici v Trstu, nekdanjega Narodnega doma pri Sv. Ivanu. Po dolgotrajnih in zapletenih postopkih za obnovo stavbe ter odobritvi finančnih sredstev, je letos Dežela Furlanija - Julijska krajina izbrala izvajalca del, je povedal Livio Semolič, ki za obe krovni organizaciji Slovencev v Italiji spremlja načrt obnove: "Potem pa je bil predviden čas za možne prizive in določitev nadzornika za obnovitvena dela, tako da ob začetku decembra je Dežela dokončno dela oddala podjetju. Podjetje pa ima nekaj tednov časa, da konkretno začne z obnovitvenimi deli, ki naj bi predvidoma trajala leto in pol."

Gre za razpadajočo stavbo, zato bo potrebna temeljita obnova, je povedal Semolič: "Morala bo spoštovati to, kar je namembnost teh prostorov, oziroma stavbe in sicer v stavbi bodo dobili svoj prostor slovenski raziskovalni inštitut, Narodna in študijska knjižnica, specifično odsek za zgodovino, bo pa tudi multimedijska dvorana, ki jo nameravamo ponuditi predvsem dijakom slovenskih višjih šol, ki so tam v bližini pri sv. Ivanu."

Lastnica stavbe bo tudi po zaključenih delih Dežela Furlanija - Julijska krajina, prostore pa bodo predali slovenski narodni skupnosti.

Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki