Trenutno se predvaja:
27. november 2017 ob 11:44 Novice

Našli 23 Mušičevih dachauskih risb

Zgodovinar Franco Cecotti je med urejanjem zgodovinskega arhiva partizanskega združenja v Trstu našel nepredstavljivo najdbo, poroča Primorski dnevnik.
Mušič je v koncentracijskem taborišču tvegal življenje, ko je upodabljal smrt okoli sebe. Foto: Primorski dnevnik

V kartonasti mapi, na katero je bil napis 'Risbe taborišče Dachau', je bilo 23 risb Zorana Mušiča. Motiv je bil podlaga za Mušičev kasnejši grafični in slikarski ciklus.

Na svetu ni druge zbirke s toliko Mušičevimi dachauskimi risbami, poroča časnik. Zelo verjetno je, da risb, od izročitve neznano kdaj do odkritja, ni videl nihče drug. Mušič, ki je domneval, da jih je izgubil na begu, se s tem ni mogel sprijazniti in je pred desetletji v slovenskem tisku objavil oglas, v katerem najditelja prosi, "naj jih proti nagradi vrne".

Zoran Mušič, slovenski slikar svetovnega formata, je po vojni živel med Benetkami in Parizom. V svetu, posebej v Franciji, se je bolj kot z dalmatinsko pokrajino in svojimi konjički ter beneškimi vedutami uveljavil s ciklom Nismo poslednji, v katerem je obudil spomin na taborišče. Zlasti tuja stroka ta dela ocenjuje za njegov največji dosežek. Prav iz tega časa in s podobno tematiko je 23 risb, ki jih je med urejanjem arhiva borčevske organizacije našel zgodovinar Franco Cecotti. Na njih so podobe iz koncentracijskega taborišča, v katerih je Mušič upodobil hirajoče in umirajoče ali že mrtve tovariše in nosijo oznako Dachau 1945 in njegov značilni podpis, nekatere po mnenju očividcev tudi pripise v slovenščini.

Gre za izjemno pomembno odkritje, ki pripada organizaciji, ki jih je hranila v arhivu, a so jih za daljši čas dali v hrambo muzeju Revoltella v Trstu.

Neva Zajc


Zadnji prispevki