Trenutno se predvaja:
7. avgust 2020 ob 07:00 Novice

Neuradno: rezultati prvega vzorčenja vode iz vodovoda v Anhovem slabi

V Anhovem še naprej velja prepoved uporabe vode iz vodovodnega omrežja. Do onesnaženja je prišlo pred dvema tednoma, ko je v omrežje vdrla voda iz čistilne naprave družbe Eternit Slovenija. Napako so po zagotovilih odgovornih v podjetju odpravili.
Uradnih rezultatov analize odvzetih vzorcev vode še ni, zato se 25 gospodinjstev v Anhovem oskrbuje z vodo iz gasilske cisterne. So pa analizo vode iz omrežja naročili tako domačini kot kanalska občina. Foto: Eko Anhovo
Uradnih rezultatov analize odvzetih vzorcev vode še ni, zato se 25 gospodinjstev v Anhovem oskrbuje z vodo iz gasilske cisterne. So pa analizo vode iz omrežja naročili tako domačini kot kanalska občina. Foto: Eko Anhovo

V Anhovem se čudijo dolgotrajnosti preiskave odvzetih vzorcev vode. Na novogoriški enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje del analize opravijo hitro, za celovitejšo preiskavo pa vzorce pošljejo v Novo mesto, nam svojo izkušnjo predstavi Slavka Bavdaž iz Anhovega:

"Teh analiz nismo še dobili, zato sem tudi vprašala, kako je s tem, kje so analize, in so mi odgovorili, da te analize lahko trajajo tudi tri tedne."

Tudi sami smo se obrnili na NIJZ v Novi Gorici, a so nas napotili na naročnika. Na občini Kanal ob Soči si želijo čim prejšnjih rezultatov, poudarja direktor občinske uprave Nejc Kumar:

"Prošnjo smo dali, vendar, očitno, analize toliko časa trajajo, preden dobimo uradne podatke."

Prebivalce Anhovega in okoliških naselij tudi zelo moti, da je vodovodno omrežje speljano skozi industrijsko cono. Zato želijo vodo iz zajetja Mrzlek in ne iz vodarne Močila, je odločna občinska svetnica Anastazija Bevčar:

"Sočno vodo v celotnem njenem vodotoku za pitje ne uporablja nihče. In tako tudi za nas ni dobra."

"V strategiji oskrbe s pitno vodo je omenjena in navedena samo vodarna Močila. Prizadevali si bomo, da bo ta vodarna urejena," odgovarja še direktor kanalske občinske uprave Kumar. Smo pa neuradno izvedeli, da so že znani rezultati prvega vzorčenja vode iz onesnaženega anhovskega omrežja - in ti so slabi, z najdeno sluzjo in osemkratnim preseganjem kroma in težkih kovin.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki