Trenutno se predvaja:
8. april 2019 ob 15:23 Novice

Neuradno: Večinski delež Intereurope kupila Pošta Slovenije

Pošta Slovenija naj bi postala lastnica 72-odstotnega deleža Intereurope. Informacije o sklenjenem poslu so še neuradne, zaposleni so zadržani.
BoBo|Kdo bo novi lastnik Intereurope?
Zaposlene zanima, ali bo sedež družbe ostal v Kopru. Foto: BoBo

Prodajni postopek, ki ga v imenu konzorcija bank vodi PWC, se je začel lani poleti, pred mesecem dni sta v igri ostala britansko logistično podjetje Xpediator in Pošta Slovenija. Za 72-odstotni delež naj bi plačala 105 milijonov evrov in s tem bi prevzela tudi dolgove. Intereuropa ima za skoraj 70 milijonov evrov posojil.

V minulih letih jih je zniževala tudi s podajo nepremičnin, še danes je seznam stavb, parcel in pisarn, ki jih Intereuropa ne potrebuje, dolg. Tudi zaradi nepremičnin je koprski logist zanimiv. Dokler postopki niso uradno zaključeni, v Pošti Slovenije izjav ne dajejo. Pošta je sicer na trgih jugovzhodne Evrope že prisotna kot ponudnik logističnih storitev, a želi ta steber poslovanja okrepiti. Zaposleni v Kopru so pri oceni, za kakšnega lastnika oz. delodajalca bo šlo, zadržani. Predsednica sveta delavcev Nevija Pečar:

"Zanima nas tudi, ali bo sedež družbe tukaj, ali bo obstala firma Intereuropa ali bo pripojena družba. Na koncu koncev, vsa podjetja iz Kopra bežijo. Naj še Intereuropa gre, potem se lahko vprašamo, kaj bo s Koprom in Obalo."

In zakaj je bila Intereuropa naprodaj? Na rob stečaja jo je pred leti pahnil posel Andreja Lovšina, ki je v ruskem Čehovu nameraval postaviti logistični terminal. Nakup zemljišč je stal več kot 140 milijonov evrov, koprska družba je terminal prodala za 45 milijonov. Sojenje zaradi zlorabe položaja se je začelo pred tremi leti, 10 let po vloženih ovadbah. Na koprskem sodišču so nam pojasnili, da bo potrebno glavno obravnavo začeli znova zaradi zamenjave sodnika. Do sedaj jim ni uspelo prek videokonference zaslišati prič v Ruski federaciji. Glavna obravnava bo predvidoma razpisana v drugi polovici leta.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki