Trenutno se predvaja:
24. marec 2019 ob 07:43 Novice

Nevarno je lahko že eno azbestno vlakno

Nevarni so predvsem tisti izdelki, ki se pri uporabi oziroma delu z njimi (vrtanje, razbijanje, trganje, žaganje) drobijo ali spreminjajo v prah.
Primorske novice/Helena Race|
V naravi še vedno vznikajo divja odlagališča z materiali, ki vsebujejo azbest. Foto: Primorske novice/Helena Race

Pomlad je čas čiščenja hiše in njene okolice ter čistilnih akcij v naravi. Pri teh opravilih lahko naletimo na azbestne odpadke, odvržene v naravi. Na Inštitutu za varovanje zdravja opozarjajo, naj se odstranjevanja ne lotevamo sami, temveč naj raje pokličemo ustrezno službo.

V Sloveniji je proizvodnja in prodaja azbestnih izdelkov z zakonom prepovedana že več kot 20 let. Še vedno pa je azbesta okoli nas veliko, je izpostavil predstojnik novogoriške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Marko Vudrag:

"Mi ocenjujemo pričakujemo, da je vsaj ena tretjina stavb v Sloveniji še vedno pokrita z azbestno kritino."

Azbestna vlakna so rakotvorna, predvsem njihovo vdihavanje predstavlja veliko nevarnost za zdravje. Pri vdihu zaidejo globoko v pljuča, kjer lahko ostanejo več let, preden povzročijo različne bolezni pljuč. Neustrezno odstranjevanje azbestnih odpadkov je nevarno, opozarja Vudrag.

"V stroki štejemo, da je tudi eno samo vlakno lahko problematično in karcinogeno, ker je azbest karcinogen. Inkubacijska doba je dolga desetletja. To imamo, posledice danes imamo. Imamo okoli 30 mezoteljomov. To je eden hujših rakov."

Vudrag izpostavlja, da bi se morala država povezati z občinami, urediti subvencijo, ljudi seznaniti z varnim ravnanjem. Predvsem pa:

"Najvažnejša stvar je, da se azbest zakoplje na posebno odlagališče, kjer se ne melje, ne tepta, ampak se pokrije z zemljo."

Kljub resnosti posledic, ki jih azbest povzroča, pa v državi za te odpadke še vedno nismo uredili ustreznega odlagališča. Vudrag je še opozoril, da v primeru najdenih tovrstnih odpadkov v naravi obvestite republiški inšpektorat za okolje in prostor, za odvoz pa se obrnite na pristojno službo.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki