Trenutno se predvaja:
14. oktober 2019 ob 13:24 Novice

Nevšečnosti zaradi gradnje garažne hiše sredi Kopra

Novomeško podjetje CGP koplje gradbeno jamo in gradi predor. Hrupu in prahu se ni mogoče izogniti, stanovalci bloka tik ob gradbeni jami pa že nekaj dni opozarjajo na zamašitev kanalizacije.
Radio Koper/Tjaša Škamperle|
Stanovalci so zaradi izlitja kanalizacije danes obiskali gradbeno inšpekcijo. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Na Muzejskem trgu zeva velika gradbena jama, ki bo postala podzemna garažna hiša. Vodja gradbišča Klemen Simonič o tem, kaj trenutno delajo:

"Trenutno je v polnem zamahu izkop gradbene jame in izvedba zaščite, da ne bi sosednji objekti zgrmeli v gradbeno jamo. Izvajajo se piloti in sidra, ter izkop in odvoz materiala."

Pred dnevi pa je stanovalce bloka na Muzejskem trgu, ki stoji tik ob gradbišču, presenetil neprijeten vonj. Vladimir Savarin pravi, da so zalili kanalizacijski jašek:

"Beton je zalil kanalizacijsko cev, ki se je zamašila in povzročala izlitje v kletne prostore. Zaradi tega četrti dan ne dela dvigalo."

Na občini domnevajo, da je za to kriva nepopolna dokumentacija. Izvajalci del so glavno kanalizacijsko cev, ki ni bila vrisana v zemljiški kataster, zadeli s pilotom za zavarovanje gradbene jame. Izlitje je povzročilo okvaro dvigala v objektu.

Koprska občina je skupaj z izvajalcem pristopila k sanaciji škode. Naročila je čiščenje in dezinfekcijo objekta ter dela, ki so nujna za ponovno vzpostavitev dvigala. Poleg tega so vzpostavili črpanje fekalnih vod, ki ga bodo izvajali do izgradnje novega kanalizacijskega voda. Izvajalec bo poskrbel za odpravo nastale škode in gradnjo nadomestnega kanalizacijskega voda, prav tako bo poravnal vse ostale stroške iz tega naslova.

Gradnja je glasna in hrupna, priznavajo tudi gradbinci, a jo poskušajo z organizacijo dela narediti čim manj motečo.

Doris Božič, ki ima na Muzejskem trgu lokal in hostel, pravi:

"Če bi rekla, da ni moteče, bi se zlagala. Je hrup, ki ga je včasih več, včasih manj, a je. Toda, če hočemo, da se ena stvar naredi in tudi konča, je treba malo potrpeti."

Ko bo gradbena jama skopana do dna, se bodo na teren vrnili tudi arheologi, ki bodo odkrito vodno cisterno iz kamna, ki je bila v 19. stoletju del zaporniškega kompleksa, še enkrat dokumentirali. Sledila bo rušitev.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki