Trenutno se predvaja:
6. julij 2019 ob 08:50 Novice

Nikoli več meje so iz trga med Goricama sporočili Salviniju

Na Trgu Evropa v Novi Gorici, ki simbolično povezuje obe Gorici, so pripravili protest proti vse glasnejšim pozivom za postavitev novih ovir na meji.
Radio Koper/Ivana Zajc|
Shoda na trgu med Goricama se je udeležilo več kot 500 ljudi z obeh strani državne meje. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Na novogoriškem Trgu Evrope se je na pobudo gibanj Goriške.si in Foruma Gorizia zbrala pisana množica občanov z obeh strani meje, pripadnikov različnih slovenskih in italijanskih političnih strank ter gibanj in organizaciji, ki so simbolično porušili iz kartonastih škatel narejen mejni zid in sklenili roke ter s tem pokazali, da želijo živeti v sožitju in brez meja.

Najprej so postavili zid iz kartonastih škatel in ga po krajših nagovorih udeležencev pozneje simbolno podrli. Zato so (Novo)Goričani sklenili roke okrog trga v znak zahteve za skupno življenje oz. ustvarjalno sožitje obeh Goric.

Zidovi in meje ne sodijo več v današnji čas in ne rešujejo globalnih problemov sta povedala pobudnika shoda Luka Manojlovič iz Goriške.si in Andrea Picco iz Foruma Gorizia:

"Zidove, ki jih skušata sem pripeljati Salvini in Federiga, je to mesto že zavrnilo. To je edinstveno mesto saj meja, ki je nekoč ločevala dve državi, zdaj povezuje dve mesti."

Na Trg Evrope so prišli Novogoričani in Goričani različnih generacij - tudi predstavniki mlajše generacije brez izkušnje z mejo. Starejše, ki so z njo živeli pa je izjava podpredsednika italijanske vlade in vodje skrajno desne Lige Mattea Salvinija, da na meji s Slovenijo ponovno postavi mejo in tako zapre pot migrantom, prizadela.

"Ti predlogi, da bi zaprli mejo so absurdni in nedojemljivi. Tu smo se zelo trudili, da bi mejo odstranili. Še med vojno smo imeli najbolj odprto mejo v Evropi."

Protestniki so še sporočili, da nasprotujejo politiki razdvojevanja, političnim poskusom razslojevanja evropskih držav, sejanju strahu ter nestrpnosti med ljudmi zato so skupaj sklenili roke in glasno sporočili - NIKOLI VEČ ZIDOV!

Nataša Uršič

Foto: Ivana Zajc


Zadnji prispevki