Trenutno se predvaja:
12. maj 2017 ob 16:15 Novice

Nova Gorica, Ajdovščina in Brda ustanavljajo skupni zavod za turizem

Preostale občine na Goriškem in v Vipavski dolini se še odločajo, ali se bodo pridružile k pobudi Mestne občine Nova Gorica.
Trije župani, Franc Mužič (Brda), Matej Arčon (Nova Gorica) in Tadej Beočanin (Ajdovščina), so  na novinarski konferenci v Novi Gorici predstavili skupno turistično promocijo območja in ustanavljanje zavoda za turizem. Foto: Mestna občina Nova Gorica
Trije župani, Franc Mužič (Brda), Matej Arčon (Nova Gorica) in Tadej Beočanin (Ajdovščina), so na novinarski konferenci v Novi Gorici predstavili skupno turistično promocijo območja in ustanavljanje zavoda za turizem. Foto: Mestna občina Nova Gorica

Turistična ponudba Goriške in Vipavske doline je po občinah razdrobljena med zavodi za turizem, lokalnimi turističnimi organizacijami, društvi in celo posamezniki. Novogoriška občina je zato pred kratkim povabila šest občin k ustanovitvi skupnega javnega zavoda za turizem. Ajdovščina in Brda se bosta v Zavod z veseljem pridružili, saj menita, da so sedanji projekti, promocije in trženje na področju turizma premalo učinkoviti. Preostale občine bodo o tem še razmislile.

Nova Gorica je že lani pozvala občine na ožjem Goriškem, da bi ustanovile skupni javni zavod. Svetniki v Kanalu in Šempetru-Vrtojbi nad povabilom niso bili navdušeni, zato je predlog padel. Župan novogoriške mestne občine Matej Arčon se je odločil za dodatni poskus: "Če je kje potrebno povezovanje, je potrebno na področju turizma - presegati občinske meje, združiti vse ponudnike na različnih področjih in imeti skupno blagovno znamko ter predvsem promocijo našega teritorija."

Ajdovski župan Tadej Beočanin je povedal, da so se za vstop v skupni zavod za turizem odločili zaradi več razlogov. "Eno je, da usmerimo vse resurse, ki jih imamo na področju turizma, tako človeške kot finančne vire, pod eno streho. Drugi razlog pa je ta, da s širšim območjem pridobivamo več možnosti zadržanja turista na našem območju."

Brici so že pred dvema desetletjema ugotovili, da je turizem v občini najpomembnejši gospodarski motor. Sadjarstvo in vinogradništvo je tam zaživelo zato, ker turisti želijo pridelke kupiti neposredno pri pridelovalcu. Župan Franc Mužič v skupnem zavodu vidi tudi finančne prednosti: "Če bomo vsi trije nastopali in delali za isti cilj, bomo stroške prav gotovo zmanjšali."

Kako bo s Turistično informativni centri, ki zdaj v občinah skrbijo za promocijo turizma? Matej Arčon je odgovoril: "Dolgoročno bodo TIC-i šli pod Zavod. Njihova osnovna naloga bo, da promovirajo celoten prostor."

Druge občine bodo do prihodnjega tedna še razmislile, ali se bodo pridružile skupnemu Zavodu za turizem. Najpomembnejša bo strategija in vizija turizma na Goriškem in Vipavskem, ki naj bi jo pripravil direktor prihodnjega Javnega zavoda.

Prispevek Nataše Uršič:


Zadnji prispevki