Trenutno se predvaja:
24. april 2020 ob 10:19 Novice

Nove spremembe gradbene zakonodaje, nevladne organizacije proti

Vlada namerava spremeniti gradbeno zakonodajo, da bi tako pospešila naložbe. Novosti glede stranskih udeležencev v postopkih so naletele na oster odziv nevladnih organizacij.
Gradnje so se zaradi epidemije ponekod upočasnile. Foto:MOP
Gradnje so se zaradi epidemije ponekod upočasnile. Foto:MOP

Gospodarstvo bo dobilo zagon z naložbami, če se bo gradbena zakonodaja razrahljala, je prepričan okoljski minister Andrej Vizjak. Zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja bodo popolne tudi, če ne bodo imeli dokazila o lastništvu te infrastrukture. Investitorju pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja ne bo potrebno vložiti dokazila o lastništvu infrastrukture, ki jo želi zgraditi. Pri umeščanju v prostor si mnenja različnih, tudi državnih, institucij pogosto nasprotujejo. Če bodo negativna, bodo morali soglasodajalci ponuditi predlog rešitve, kako priti do gradnje, spremembe niza minister Vizjak:

"S tem želimo zmanjšati ta ping pong med vlagatelji vlog in državo, ki se nenehno usklajujejo in dopolnjujejo zahteve za gradbena dovoljenja."

Za začetek gradnje bo potrebno le pravnomočno in ne več dokončno gradbeno dovoljenje.

Upravne enote sicer tudi v času epidemije izdajajo gradbena dovoljenja, a je teh, vsaj po podatkih nekaterih primorskih upravnih enot, manj kot običajno. Soočajo se s težavo, ker je komunikacija z vlagatelji otežena, dokumentacijo v času omejitev težko dopolnjujejo.

Direktor Inštituta za politike prostora, Marko Peterlin, pravi, da vlade obljubljajo poenostavitve, ker je to večini všeč:

"Vsak se je v življenju srečal z gradnjo, mogoče je bil v vlogi graditelja in se je spraševal, zakaj mora biti vse tako zakomplicirano. A kdaj se kdo najde tudi na drugi strani. Ko mu grozi, da bo mimo hiše šel daljnovod ali da mu bo pol vrta vzela širitev ceste. In v teh primerih ljudje cenijo varovalke, ki so zapisane v postopkih. Ti so komplicirani z razlogom, ravno zaradi varovalk, ki ščitijo posameznika. Če te brez tehtnega premisleka preveč rahljamo ali ukinjamo, tvegamo, da bomo na dolgi rok veliko izgubili - denimo zdravo okolje in naravno dediščino."

Nevladnim organizacijam, ki delujejo v javnem interesu, pa Vizjak sporoča: stranski udeleženec v postopkih boste le, če boste imeli več kot 50 članov. Več kot 40 organizacij in društev v odzivu priznava, da se je vlada njihove izločitve lotila domiselno:

"Prag pogojev za sodelovanje je tako visok, da jih skoraj nobena organizacija ne bo dosegla."

Zato so prepričani, da se bodo v naslednjih dveh letih gradbeni projekti lahko izvajali brez ustreznega nadzora javnosti. S tem pa je vlada na široko odprla vrata investitorjem, katerih gradbeni projekti ogrožajo okolje in naravo, so prepričane nevladne organizacije.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki