Trenutno se predvaja:
14. julij 2017 ob 16:06 Novice

Novi prvi nadzornik Luke, Rado Antolovič, ne pričakuje hitre zamenjave uprave

Poslovanje z izvajalci pristaniških storitev po njegovih besedah ni nenormalno, osebno pa ga moti, da so delavci IPS-ov plačani veliko slabše.
Novi predsednik nadzornega sveta Luke Koper Rado Antolovič pred vhodom v upravno stavbo podjetja. Foto: Tjaša Škamperle
Novi predsednik nadzornega sveta Luke Koper Rado Antolovič pred vhodom v upravno stavbo podjetja. Foto: Tjaša Škamperle

Razrešitev Gašparja Gašparja Mišiča z mesta predsednika uprave bi lahko Luko Koper stala nekaj več kot 130 tisoč evrov. Po neuradnih informacijah mu je delovno sodišče v Kopru delno ugodilo v pravdi, kjer je Luko tožil zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi ter zahteval povračilo plač. Sodišču naj bi mu prisodilo izplačilo plač za deset mesecev ter zneska v času do nove zaposlitve v komunalnem podjetju. Mišič sodbe ne želi komentirati, saj z njo ni seznanjen. Sam je sicer pričakoval odškodnino za celoten mandat, ki se je zanj končal predčasno. Višje sodišče je pred časom odločilo, da je sklep o njegovem predčasnem odpoklicu ničen, a je Luka predlagala revizijo, ki na Vrhovnem sodišču do danes ni končana.

Nadzornike Luke Koper od danes vodi Rado Antolovič. Čeprav je nova seja nadzornega sveta že čez dva tedna, sprememb v upravi po njegovih besedah ni pričakovati. Nadzorniki želijo videti študijo Slovenskega državnega holdinga ter ugotovitve revizije o delu izvajalcev pristaniških storitev. Večina nadzornikov ni bila naklonjena predlogu predstavnice koprske občine Sabine Mozetič, da že danes razširijo dnevni red s točko o možni predčasni razrešitvi predsednika uprave.

Nadzorni svet v prenovljeni sestavi je danes poslušal upravo in oblikoval komisije za delo v prihodnje. Prvi nadzornik Rado Antolovič je bil nadzornik že v minulih štirih letih in ga je edinega največji lastnik predlagal v vnovično imenovanje. Na vprašanje, ali uprava uživa zaupanje, ni odgovoril. Glede kakršnekoli odločitve o menjavi bodo počakali na izsledke revizije, ki jo je na skupščini zahteval SDH, je dejal: "Mislim, da je boljše, da počakamo, da bolje uskladimo vse skupaj, da vidimo, kaj so dobro delali, kaj bi morali boljše delati, zakaj se ni boljše delalo. Zato je tudi ta revizija zelo pomembna."

Na ponovljeno vprašanje o tem, kako kot dosedanji nadzornik ocenjuje delo uprave, je odgovoril: "Uprava je delala dosti dobro. Bi lahko delala boljše? Da. Bo lahko delala boljše? Da."

Glede vprašanja izvajalcev pristaniških storitev se tudi Antolovič strinja, da tak način dela ni nobena novost v pristaniškem svetu, s primerom v Kopru pa se bo poleg revizije zdaj ukvarjala še komisija, ki jo je oblikoval nadzorni svet. "IPS niso nenormalni. Tudi v drugih pristaniščih po svetu se uporabljajo. Kar meni osebno ni všeč, je, kar sem slišal, da so ti delavci plačani dosti manj. Zdaj moramo ugotoviti, kakšna je situacija med upravo in tem."

Antolovič je sicer zavrnil možnost, da bi sam prevzel mesto predsednika uprave Luke Koper. Na prihodnji seji bodo nadzorniki želeli videti študijo o delu Luke Koper, ki jo je naročil SDH, a je javnosti ne želi pokazati.

Prispevek Tjaše Škamperle:


Zadnji prispevki