Trenutno se predvaja:
13. avgust 2019 ob 14:29 Novice

Novo upanje za boj proti xylleli v Apuliji

Apulija je dežela z največ oljčnih nasadov v sosednji državi, ki pa jih pospešeno uničuje zahrbtna bakterija xyllela fastidiosa. Pojavlja se že 130 kilometrov od žarišča.
AP
Xyllela je doslej uničila več kot milijon oljk, okuženih pa naj bi bilo že 21 milijonov dreves. Foto: AP

Xyllela za sabo pušča opustošenje. Oljke dobesedno posuši. Edino orožje proti njej je izsek okuženih nasadov. Mnogi Apulijci se temu upirajo, češ da bi s poseki odprli pot mafijski gradnji novih hotelov. Toda po najnovejših dognanjih so nekatere sorte oljk na xyllelo odporne. Pierfederico La Notte, raziskovalec italijanskega nacionalnega inštituta.

"Zaenkrat smo odkrili, da sta odporni sorti leccino in favolosa. Veje teh sort, cepljene na okužena drevesa, preživijo in obrodijo. Pri iskanju odpornih kultivarjev raziskovalcem pomagajo tudi apulijski oljkarji, ki so morali izsekati svoje nasade."

Giovanni Melcarne je primerke desetin oljčnih sort v svojem rastlinjaku nadzorovano okužil s xyllelo. Čez leto dni naj bi dognal, katere od njih so na okužbo odporne.

Na Mednarodni center za agronomske študije v Bariju se tačas zgrinjajo strokovnjaki iz vsega Sredozemlja. Libanonski agronom Marun El Mudžaber verjame, da bodo evropska dognanja pomagala tudi drugim sredozemskim državam.

Xyllela namreč ne uničuje samo italijanskih oljčnikov. O njenem pojavu poročajo iz Španije, Francije in Irana, za pridelek se bojijo v Grčiji in na Portugalskem. Poleg oljk naj bi napadala tudi nekatere sorte vinske trte, agrumov in mandljev. Xyllela je v Italiji - drugi največji izvoznici oljčnega olja na svetu - doslej pustila za 1,2 milijarde evrov škode. Toda upanje očitno zdaj je.

Janko Petrovec


Zadnji prispevki