Trenutno se predvaja:
16. oktober 2018 ob 12:45 Novice

Občina Ankaran bi bila poskusna občina povsem brez plastičnih vrečk

V Ankaranu zaključujejo prve naložbe v ureditev zaščitenega območja Krajinskega parka Debeli rtič, občani so morje in naravo izbrali za motiv bodočega občinskega grba. Sedaj bi radi postali tudi testna občina za popolno ukinitev plastičnih vrečk.
Plastične vrečke
Občina Ankaran je ministrstvu za okolje in prostor predlagala sodelovanje, da postane poskusna občina povsem brez plastičnih vrečk. Foto: EPA

V Ankaranu so naklonjeni prizadevanjem za zmanjšanje plastične embalaže, po besedah župana Gregorja Strmčnika pa podpirajo tudi cilj ministra za okolje in prostor ter nevladnih organizacij in strokovnjakov, da Slovenija v celoti ukine uporabo plastičnih vrečk. Od 1. januarja prihodnje leto bo pri nas ukinjena uporaba brezplačnih nosilnih plastičnih vrečk, Občina Ankaran pa je pripravljena - v sodelovanju z ministrstvom - postati poskusna občina, ki bi se popolnoma odrekla uporabi plastičnih vrečk. Kot pojasnjujejo na občini, se zaradi obmorske lege posebej zavedajo negativnih vplivov nerazgradljive plastike na morje.

Obenem nadaljujejo prizadevanja za ureditev in zaščito Krajinskega parka Debeli rtič. V delu parka, ki ga ureja državni prostorski načrt, je namreč država brez sodelovanja lokalne skupnosti predvidela gradnjo bungalovov, površin za športno-rekreacijske dejavnosti in bazenskega kompleksa za vojaške potrebe. Občina državi sedaj predlaga, da bi skupaj našli primernejšo rešitev za umestitev omenjenih dejavnosti.

Mateja Rolih Maglica


Zadnji prispevki