Trenutno se predvaja:
25. oktober 2019 ob 12:59 Novice

Obeležujemo dan suverenosti, Pavšiču red za zasluge

25. oktobra leta 1991 je zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo. Takrat je Slovenija po mnenju večine aktivnih udeležencev v procesu osamosvajanja dokončno postala suverena država.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Jugoslovanska vojska se je iz pristanišča v Kopru začela umikati 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki so se z vozili, opremo in orožjem vkrcali na ladji Venus in PO-9, ki sta pluli pod tujima zastavama. Eden ključnih mož pogajalske skupine za odhajanje dr. Boris Žnidarič se je leta 2016 v pogovoru z Natašo Benčič tako spominjal tistih napetih trenutkov:

Spomini na odhod zadnjega vojaka

Odhod zadnjega vojaka in odplutje ladje se je zgodilo okrog polnoči. Od leta 2015 je 25. oktober državni praznik, Dan suverenosti.

Osrednja slovesnost bo popoldan na Vrhniki. Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači pripravil dan odprtih vrat. Na posebni slovesnosti bo vročil državni odlikovanji. Red za zasluge bosta prejela Rudi Pavšič za dolgoletna prizadevanja pri uresničevanju pravic slovenske manjšine v Italiji ter za neprecenljiv prispevek k uveljavljanju medkulturnega dialoga in dr. Borut Marjan Sturm za prav tako izjemne zasluge pri uresničevanju pravic slovenske manjšine v Avstriji.

Foto: Primorski dnevnikV obrazložitvi državnega odlikovanja so v Uradu predsednika RS med drugim zapisali:


"Rudi Pavšič, novinar, publicist, politik in dolgoletni predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze, je brez dvoma ena osrednjih osebnosti slovenske narodne manjšine v Italiji v času od osamosvojitve Slovenije do danes. Kot zaveden primorski Slovenec iz zavedne družine, z globoko vtisnjenim spominom na težavno zgodovino dveh narodov ob meji, se je že v svojih prvih letih poklicnega novinarstva lotil najbolj zahtevne teme slovenstva v Italiji: preseganja tragične zgodovine in zasuka v prihodnost.
V svojem izjemno sporočilnem in čustvenem nagovoru na kongresu Slovenske kulturno-gospodarske zveze 9. marca. 2019 je Rudi Pavšič zaobjel svojo življenjsko pot in na nenavadno odkrit način izpovedal svoj politični credo. Šele takrat so se lahko pozornejši opazovalci življenja slovenske manjšine prepričali, da je veliko stvari v letih svojega predsedovanja zvezi opravil tako, da je pred svojimi osebnimi interesi dal prednost interesom svoje organizacije in predvsem interesom slovenske manjšine. Ker je vse svoje življenje želel zbežati pred zgodovino in ujeti prihodnost, je bil njegov zaključni stavek pričakovano optimističen. Kot je sam dejal: Biti danes Slovenec v Italiji je, kot se tam reče, 'figo' – lepo."


Zadnji prispevki