Trenutno se predvaja:
31. december 2019 ob 11:59 Novice

Obiski županov v porodnišnicah ob novem letu: da ali ne?

Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni negi, ki deluje pod okriljem Zbornice - Zveze, opozarja: priložnostni obiski v porodnišnicah niso primerni.
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Na koncu vsakega leta mediji pogosto spremljamo tudi dogajanja v porodnišnicah. Javnost tja rada pokuka in jo zanima, kje se bo rodil prvi otrok novega leta, bo fantek ali punčka, kdo ju bo z mamico obiskal in kaj jima bo poklonil. Toda delovna skupina za nenasilje v zdravstveni negi, ki deluje pod okriljem Zbornice - Zveze, opozarja: priložnostni obiski v porodnišnicah niso primerni. Gre za izjemno občutljivo obdobje za novorojenčka in mater, zdravstvene ustanove pa morajo v prvi vrsti poskrbeti za strokovnost.

Predsednik republike Borut Pahor je prvega januarja letos obiskal Bolnišnico za ženske bolezni in porodništvo Postojna. Povedal je, da je to običaj, ki ga z veseljem opravi. "Ljudje so tukaj srečni, rodilo se je novo življenje. Vsi se sprašujemo, kaj jih čaka, želimo pa jim vse najboljše," je takrat dejal.

Taki obiski so skozi leta postali nekaj povsem običajnega tudi za župane ali druge predstavnike občin. Strokovni direktor izolske splošne bolnišnice Dušan Deisinger, ki je dolgo vodil porodničarski oddelek, pravi, da s tem nikoli niso imeli težav: "Vsi se radi pohvalijo, kje se je rodil prvi dojenček. Vsaka občina ima za to tudi priložnostna darila. Če je to lepa gesta, jaz osebno nimam nič proti temu. Če gre za kakšno snemanje, vedno vprašamo, ali lahko sploh pristopimo zraven."

Porodnica zagotovo formalno privoli v visok obisk, a je ta privolitev lahko sporna, saj je v danih okoliščinah najšibkejši člen, otrok pa je sploh nemočen, poudarjajo v Zbornici - zvezi društev zdravstvene in babiške nege. Predsednica koprskega društva, Doroteja Dobrinja, tem obiskom ni naklonjena: "So velikokrat omejeni tudi obiski, ker so občutljive. Predvsem pa mislim, da lahko tako občinska skupnost kot župani naredijo veliko dobrega tudi na drugačen način."

Koprčanka Nika Markežič je v izolski porodnišnici rodila zadnja v lanskem letu. Obisk je dobila 3. januarja: "Hvala bogu nisem imela težkega poroda, ampak drugim, ki rabijo malo več počitka po napornem porodu, verjetno ne pašejo takoj obiski, ki niso družina."

V zbornici pozivajo k sprejetju ustreznih strokovnih pravil in pravil zavodov.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki