Trenutno se predvaja:
19. januar 2021 ob 07:57 Novice

Območje izolske ladjedelnice spet naprodaj

Območje izolske ladjedelnice je spet naprodaj. Družba za upravljanje terjatev bank ga prodaja za najmanj 6,6 milijona evrov. Prodaja bo potekala prek elektronske javne dražbe čez pet tednov in pol.
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Nekaj več kot 42 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče leži ob morju. V dobrem desetletju in pol je zamenjalo več lastnikov, nazadnje pa ga je pred šestimi oziroma petimi leti iz stečajne mase gradbenih podjetij Konstruktor in Kraški zidar kupila slaba banka. Zanj je skupno odštela 5,25 milijona evrov. Pred tem naj bi zemljišče po neuradnih informacijah dosegalo precej višje cene, celo višje od 30 ali 40 milijonov. Pri iskanju investitorjev in projektov za omenjeno območje je bil v preteklosti zelo dejaven Janez Zemljarič, ki je za ta namen ustanovil družbo Urbana prenova Izole. Ta je z občino Izola podpisala celo pismo o nameri, največ pa se je govorilo o projektu, ki je vključeval tudi umetni otok.

Vrednost nepremičnine, ki je spet naprodaj, je sicer v veliki meri odvisna prav od načrtov izolske občine. Ta za omenjeno območje, vključno z nekdanjim zemljiščem Delamarisa, načrtuje turistično dejavnost, pojasnjuje vodja urada za prostor in nepremičnine, Marko Starman: "Z vidika občine je jasno. To je turistični kompleks v povezavi z ostalimi, kjer je poudarjen javno dostopen obmorski pas urejene promenade in zelenih površin, ki se nadaljujejo tudi naprej."

Stanovanjska gradnja ter industrijska in skladiščna dejavnost po predlogu občinskega prostorskega načrta, ki bo predvidoma sprejet spomladi, niso dovoljene.

Prodaja komunalno opremljenega območja ladjedelnice, na katerem so objekti, primerni za rušenje, bo potekala prek e- dražbe. Na slabi banki pojasnjujejo, da so se za tak način prodaje odločili zaradi večje transparentnosti postopka, možnosti sodelovanja več kupcev in posledično maksimiranja kupnine, pa tudi zaradi trenutne zdravstvene situacije. Izklicna cena odraža, kot so zapisali, tržne razmere in njihova trenutna pričakovanja.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki