Trenutno se predvaja:
26. februar 2019 ob 14:18 Novice

Obvoznica mimo Hrpelj in Kozine do leta 2022

Z gradnjo krožišča ob izvozu z avtoceste se je na Kozini začela gradnja obvoznice. Načrti zanjo so stari že 20 let, na direkciji za infrastrukturo sedaj napovedujejo, da bo projekt, ocenjen na 3,9 milijona evrov, končan do leta 2022.
Radio Koper/Mateja Rolih Maglica|
Obvoznica se bo začela pri krožišču ob izvozu z avtoceste na Kozini, po severni strani obšla naselji ter se na obstoječo cesto G1-7 priključila pri Petrolovem bencinskem servisu v Hrpeljah. Foto: Radio Koper/Mateja Rolih Maglica
Radio Koper/Direkcija RS za infrastrukturo|

V občini Hrpelje-Kozina zapletov s pridobivanjem zemljišč ne pričakujejo. Foto: Direkcija RS za infrastrukturo.

Krožišče, ki ga bo za skoraj 480 tisoč evrov do konca maja zgradil GP Krk s partnerjem, predstavlja prvo fazo gradnje dolgo pričakovane obvoznice, ki bo Kozino in Hrpelje obšla po severni strani. V drugi fazi bodo gradili 1,8-kilometra dolgo dvopasovnico, ki bo prečkala lokalno cesto Kozina-Rodik ter železniško progo. Projektna dokumentacija z recenzijami naj bi bila nared do maja, je po včerajšnjem delovnem sestanku na občini povedal vodja sektorja za investicije v ceste na direkciji Tomaž Willenpart:

"Na podlagi te bo naročena parcelacija zemljišč in ko bo ta pravnomočna, se bo pričel postopek odkupov. V kolikor ne bo zapletov, računamo, da bi v letošnjem letu zemljišča pridobili in tudi že oddali vlogo za gradbeno dovoljenje ter pripravili razpis za gradnjo."

Naslednjo zimo bi lahko začeli z deli, obvoznica pa bo po trenutnih načrtih zgrajena do leta 2022. Dodaten ukrep k večji varnosti na s tovornim prometom zelo obremenjeni cesti Kozina-Starod bo izgradnja pločnika in krožišča v Markovščini, ki naj bi stekla po letošnji turistični sezoni. Županja Saša Likavec Svetelšek:

"V Markovščini ne bo samo krožišče, bo tudi križišče. Tudi v Materiji je občina že začela z izgradnjo pločnikov in bo tudi nadaljevala, tako kot smo obljubili. Projekti so v proračunu občine Hrpelje-Kozina za obdobje naslednjih štirih let."

V prihodnjih dveh oziroma treh letih direkcija v sodelovanju z občinami na cestah Kozina-Starod, Podgrad-Ilirska Bistrica ter Jelšane-Postojna skupno načrtuje 12 investicij, je dodal Willenpart. Kakovost življena ljudi ob njih pa se bo izboljšala šele po zgraditve avtoceste. A glede te še ni dogovora niti o trasi. O dveh variantah bo tekla beseda na jutrišnjem sestanku županov na ministrstvu za infrastrukturo.

Mateja Rolih Maglica


Zadnji prispevki