Trenutno se predvaja:
30. julij 2019 ob 18:01 Novice

Od danes na kopališčih ponovno delujejo prhe

Po padavinah konec tedna so se štiri obalne občine odločile za omilitev varčevalnih ukrepov, ki veljajo pri uporabi vode.
Radio Koper
Foto: Kopalci se bodo na kopališčih, ki jih upravljajo komunalna podjetja, prhali po vnaprej določenem urniku. Foto: Radio Koper

Od jutri dalje bodo na javnih kopališčih, ki jih upravljajo občinska komunalna podjetja, po vnaprej določenem urniku začele delovati prhe. Kopalci se bodo lahko prhali med 11. in 13. uro ter med 18. in 20. uro. Županih štirih obalnih mest so se zato odločili, ker so varčevalni ukrepi za zmanjšanje porabe vode obrodili sadove. Z Rižanskega vodovoda so sporočili, da se je poraba po zadnjem deževju krepko zmanjšala na 30 tisoč kubičnih metrov na dan. Ker pa se bo v naslednjih dneh, zaradi povišanih temperatur in večjega turističnega obiska, poraba spet nekoliko dvignila, še vedno pozivajo k varčnem ravnanju. Med ukrepe prištevajo omejeno zalivanje vrtov in zelenic, opustitev pranja dvorišč in avtomobilov in preprečitev nenadzorovanih izlivov. Za občinska komunalna podjetja pa sprejeti ukrepi, z izjemo prhanja, ostajajo nespremenjeni. To pomeni, da bodo za svoje potrebe uporabljala predvsem alternativne vodne vire.

Medtem so z Agencije za okolje sporočili, da so v eni izmed vrtin ponovno zaznali vodo onesnaženo z mineralnimi olji. Da bi lahko določili natančno sestavo olj, so vzorce posredovali na dodatno analizo.

Matej Sukič


Zadnji prispevki