Trenutno se predvaja:
20. julij 2018 ob 18:08 Novice

Od jutri v Novi Gorici enajst večerov s filmskimi predstavami na prostem

Predvajali bodo skoraj 30 filmov, ob celovečernih tudi kratke. Med njimi je devet izdelkov mladih z Goriškega območja.
Letni kino Silvana Furlana. Foto: Mestna občina Nova Gorica

Letni kino v Novi Gorici je postal tradicija poletnih dni. Jutri se začenja šesta sezona. V enajstih filmskih večerih se bo zvrstilo skoraj 30 filmov. Ob zaključku se bodo predstavili mladi goriški ustvarjalci, ki s svojo produkcijo nadaljujejo in utrjujejo sloves Goriške kot posebne filmske krajine. Poseben večer je namenjen Silvanu Furlanu, ustanovitelju Slovenske kinoteke.

Šesta sezona letnega kina v Novi Gorici prinaša zanimive filmske zgodbe z vsega sveta. Repertoar je zasnovan v želji, da bi na svoj račun prišli tako poznavalci kot zgolj ljubitelji zgodb s filmskih platen. Novost letošnjega cikla je, da se vsak programski večer začenja s kratkim filmom. Tovrstna slovenska produkcija je zelo bogata, pravi koordinatorica, Mateja Zorn: "Kratke filme moramo razumeti kot enakovredne celovečercem, to so vendarle zaključene celote. Škoda, da jih premalo vidimo, premalo se predvajajo, in letni kino je odličen prostor, kjer te filme lahko tudi pokažemo."

Poseben bo četrtkov večer s slovesnostjo ob poimenovanju prireditvene ploščadi letnega kina po Silvanu Furlanu, s projekcijo kinotečnega filma Jeana Vigoja in dokumentarnega kolaža, ki ga je o Silvanu Furlanu posnel Slavko Hren. Zaključek Letnega kina je namenjen mladim, poudarja Zornova: "Na ogled bo devet filmov avtorjev, ki so doma prav iz goriškega prostora."

Naj med zgodbami, ki bodo odsevale z goriškega platna, omenimo film Druga stran upanja, finskega režiserja Akija Kaurismäkija, s katerim se jutri zvečer začenja Letni kino, pa tenkočutno zgodbo o odraščanju in prvi ljubezni Pokliči me po svojem imenu, Proti svetlobi v Cannesu nagrajene japonske režiserke Naomi Kawase, za ljubitelje glasbe pa film o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985.

Zdenka Tomulić


Zadnji prispevki